Srbsko zvýšilo bojovú pripravenosť armády. Reaguje na prienik dronov z Kosova

ta3 čtk
2.11.2022 19:34

Srbský minister obrany Miloš Vučevič oznámil, že armáda zvýšila stupeň svojej bojovej pripravenosti v reakcii na prienik dronov z Kosova. Neskôr jeho úrad oznámil, že vojaci zneškodnili dron v pohraničnom regióne Raška. Priština už skôr poprela akékoľvek použitie bezpilotných prostriedkov, ktoré podľa Belehradu v Srbsku pozorovali vojenské objekty.

Srbsko zvýšilo bojovú pripravenosť armády. Reaguje na prienik dronov z Kosova
TASR/AP (ilu)

Nové zvýšenie napätia prichádza v čase pokračujúceho sporu medzi Belehradom a Prištinou o automobilové registračné značky.

Zvýšenie bojovej pripravenosti nariadil prezident Aleksandar Vučič v utorok, keď vláda v Prištine začala postupne uvádzať do praxe svoj plán preregistrácie áut s niektorými srbskými poznávacími značkami. Za ilegálne považuje Priština tiež značky, ktoré majú uvedený kód jedného zo šiestich srbských správnych okresov v Kosove. Používajú ich predovšetkým Srbi žijúci v severnom Kosove, podľa odhadov ide o zhruba 10 000 vozidiel.

"Vzhľadom na skúsenosti z ukrajinského frontu prezident Aleksandar Vučič ako vrchný veliteľ vydal nariadenie, aby všetky takéto objekty boli zničené," povedal minister Vučevič stanici RTS. Armáda drony letiace z Kosova spozorovala hneď v niekoľkých oblastiach, čo podľa Vučeviča súvisí s niekoľkotýždňovým vojenským cvičením, ktoré sa teraz odohráva na mnohých miestach Srbska. Vučevič tiež potvrdil, že v čase spozorovania dronov vzlietli srbské stíhačky MiG-29, poprel však informácie niektorých médií, že to bolo kvôli dronom.

V stredu večer ministerstvo obrany oznámilo, že srbskí vojaci zneškodnili pomocou rušičky elektronického signálu "komerčný dron", ktorý z oblasti pohraničnej hory Kopaonik doletel nad kasárne srbskej armády v Raške, uviedla stanica N1.

Prezident Vučič nariadil zvýšiť bojovú pohotovosť v posledných rokoch už niekoľkokrát. Vždy sa tak stalo v reakcii na kroky Prištiny, ktoré Belehrad považoval za nepriateľské a ktoré vyvolali nové napätie v severnom Kosove obývanom početnou srbskou menšinou.

Kosovský minister obrany Armend Mehaj informácie o dronoch letiacich z Kosova poprel, uviedli kosovské médiá. Podľa neho išlo o "výhovorku", ktorou Srbsko odôvodnilo zvýšenie svojej vojenskej prítomnosti pri hranici s Kosovom. Vučevič tvrdenie, že srbská armáda sústreďuje jednotky pri kosovských hraniciach, odmietol.

Snaha Prištiny zaviesť nové pravidlá pre srbské registračné značky a doklady totožnosti potrebné na prekročenie hraníc krajiny vyvolala medzi Kosovom a Srbskom na prelome júla a augusta značné napätie. Úmysel kosovskej vlády vtedy pokazila blokáda ciest a masové demonštrácie, ktoré v severnom Kosove zorganizovali tamojší Srbi. Zatiaľ čo spor ohľadom pohybu srbských občanov cez srbsko-kosovskú hranicu sa koncom augusta podarilo urovnať, no hrozí, že otázka registračných značiek vyústi v násilné strety. Pôvodne chcela Priština zákaz niektorých srbských ŠPZ začať vymáhať od začiatku novembra, na nátlak medzinárodného spoločenstva ale ustúpila a plán sa rozhodla realizovať po etapách.

Kosovo v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska. Stalo sa tak necelých desať rokov po tom, čo Belehrad stratil nad touto autonómnou oblasťou kontrolu v dôsledku náletov NATO. Srbsko nezávislosť Kosova neuznáva a stále ho považuje za neoddeliteľnú súčasť svojho územia. Vojna medzi jednotkami srbskej armády a kosovskoalbánskymi povstalcami si vyžiadala približne 10 000 obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok