Scholz ohlásil novú politiku Nemecka voči Číne. Nechce pretrhnúť hospodárske vzťahy, iba sa zbaviť závislosti

ta3 čtk
2.11.2022 19:21

Nemecký kancelár Olaf Scholz v predvečer svojej cesty do Pekingu ohlásil novú politiku voči Číne. V článku pre denník Frankfurter Allgemeine Zeitung uviedol, že Nemecko by sa malo zbaviť jednostranných závislostí od komunistickej krajiny, zároveň by však nemalo pretrhnúť s Čínou doterajšie hospodárske vzťahy. Nutnosť zmeny nemeckého prístupu k Pekingu zdôvodnil kancelár zmenami vo vnútri samotnej Číny.

Scholz ohlásil novú politiku Nemecka voči Číne. Nechce pretrhnúť hospodárske vzťahy, iba sa zbaviť závislosti
TASR/AP

Scholz sa kvôli svojmu postoju k Číne v posledných dňoch dostal pod tlak svojich partnerov vo vládnej koalícii. Majetkový vstup čínskej štátnej lodiarskej spoločnosti Cosco do terminálu v hamburskom prístave presadil napriek odporu niekoľkých svojich ministrov. Zelená ministerka zahraničia Annalena Baerbocková mu v utorok pripomenula, aby v Číne dodržiaval koaličnú zmluvu. V nej sa vládne strany, ktorými sú okrem Scholzových sociálnych demokratov (SDP) a Zelených tiež slobodní demokrati (FDP), dohodli na vypracovaní novej stratégie pre Čínu, ktorú súčasne označili za "systémového súpera".

Zatiaľ čo Spojené štáty dlhodobo zastávajú voči autoritárskej vláde v Pekingu tvrdý postoj, Nemecko, ktoré je s Čínou hospodársky silne previazané, sa pod vedením niekdajšej kancelárky Angely Merkelovej rozhodlo pre pragmatizmus a spoluprácu, pripomína agentúra DPA.

Scholz v článku pre FAZ prvýkrát vysvetľuje, ako si novú stratégiu pre Čínu predstavuje: Ekonomické vzťahy by síce nemali byť pretrhnuté, zároveň je však nutné obmedziť jednostranné závislosti na Číne. "Tam, kde vznikla nebezpečná závislosť - napríklad v prípade dôležitých surovín, niektorých vzácnych zemín alebo niektorých technológií budúcnosti - naše firmy teraz právom rozširujú svoje dodávateľské reťazce. Podporujeme ich v tom, napríklad prostredníctvom nových surovinových partnerstiev," napísal.

Kancelár odlieta do Pekingu vo štvrtok. Stráviť by tam mal iba 11 hodín, počas ktorých sa zíde s prezidentom Si Ťin-pchingom. Scholz bude prvým predsedom západnej vlády, ktorý bude rokovať s čínskym lídrom po jeho nedávnom znovuzvolení do čela strany.

Práve výsledky zjazdu Komunistickej strany Číny, ktorý sa konal pred štrnástimi dňami a na ktorom Si Ťin-pching upevnil svoju pozíciu nespochybniteľného lídra krajiny, kancelár zdôvodnil nutnosť prehodnotenia nemeckého postoja voči Číne. "Dnešná Čína už nie je rovnaká ako pred piatimi alebo desiatimi rokmi," uviedol Scholz s tým, že krajina sa čím ďalej silnejšie vracia k marxizmu-leninizmu. Snaha o stabilitu komunistického systému a "národnú autonómiu" bude podľa neho pre čínske vedenie stále dôležitejšia. "Je jasné, že pokiaľ sa Čína zmení, musia sa zmeniť aj naše vzťahy s ňou," dodal kancelár.

Scholz tiež uviedol, že pri rokovaní s čínskym vedením nechce vynechať ani "ťažké témy". "Medzi ne patrí dodržiavanie občianskych a politických slobôd a práv etnických menšín, napríklad v provincii Sin-ťiang," poznamenal. Úrad OSN pre ľudské práva viní čínske vedenie z útlaku prevažne moslimských Ujgurov v tejto západnej čínskej provincii; vláda v Pekingu kritiku odmieta.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok