Irán sa zrejme chystá zaútočiť na Saudskú Arábiu, tvrdí saudská tajná služba

ta3 čtk
2.11.2022 14:44

Saudská Arábia poskytla USA tajné informácie o bezprostredne hroziacom iránskom útoku na saudskoarabské kráľovstvo. Informovala o tom s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov agentúra AP.

Rijád informáciu nekomentoval, žiadny americký zastupiteľský úrad v regióne nevydal odporúčanie alebo varovanie pre amerických občanov. AP pripomenula, že administratíva amerického prezidenta Joea Bidena kritizovala Irán za boj proti protestom a za poskytovanie dronov Rusku pre boje na Ukrajine.

"Znepokojuje nás tá hrozba a so Saudskými Arabmi sme v kontakte prostredníctvom armády a spravodajských kanálov. Nebudeme váhať a budeme konať na obranu svojich záujmov a svojich priateľov v regióne," uviedla k tomu americká bezpečnostná rada.

Jeden zo zdrojov AP povedal, že hrozba útoku je reálna, a týka sa najbližšej doby, možno 48 hodín. O tom, že sa Saudská Arábia podelila o informácie, ktoré získali jej tajné služby, informoval aj denník The Wall Street Journal.

Irán viní Saudskú Arábiu a ďalšie krajiny vrátane USA z podnecovania protestov v Iráne. Duchovný vodca ajatolláh Ali Chameneí povedal, že USA manipulujú s verejnou mienkou v Iráne podporou protestných akcií. "Správy tajných služieb svedčia o tom, že nepriateľ vypracoval plán pre Teherán a ďalšie veľké aj menšie mestá," povedal Chameneí, ktorý podľa iránskej televízie narážal na rolu USA v nepokojoch. 

"Ich cieľom je zabezpečiť si, aby ich iránsky národ nasledoval a aby sa názorovo zhodoval s britskými a americkými predstaviteľmi," povedal Chameneí.

K protestom, ktoré začali po smrti mladej Iránky v policajnej väzbe, sa pripájajú mestá v celom Iráne a tiež školáci. Títo mladí ľudia podľa Chameneího chodia na demonštrácie bez toho, aby vedeli, o čo ide. "Dôležití sú iba hlavní organizátori (tých incidentov), ktorí pracujú v pozadí," povedal ajatolláh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok