V ruskom Uljanovsku sa vzbúrili zmobilizovaní vojaci. Nedostali výplaty, ktoré im sľúbil sám Putin

ta3 čtk
2.11.2022 18:37

Veľký ohlas na ruských sociálnych sieťach vyvolala správa o prepuknutí nespokojnosti medzi zmobilizovanými vojakmi, ktorých rozhorčilo, že nedostali výplaty vo výške 195 000 rubľov mesačne, ako im osobne sľúbil ruský prezident Vladimir Putin.

V ruskom Uljanovsku sa vzbúrili zmobilizovaní vojaci. Nedostali výplaty, ktoré im sľúbil sám Putin
TASR/AP (ilu)

O vzbure vo výcvikovom stredisku v Uľjanovsku na rieke Volga informoval opozičný informačný kanál Serdita Čuvašija (Rozzúrené Čuvašsko), podľa ktorého viac ako stovka zmobilizovaných vojakov odmietla odísť na Ukrajinu.

"Vážení občania Ruskej federácie, obracajú sa na vás zmobilizovaní vojaci z Čuvašskej (autonómnej) republiky! Riskujeme vlastné životy, ideme na istú smrť kvôli vášmu bezpečiu a životu v mieri! Náš štát nám odmieta vyplatiť peňažné prostriedky vo výške 195 000 rubľov, ktoré nám náš prezident Vladimir Vladimirovič Putin! Kvôli čomu by sme mali ísť bojovať za tento štát a ponechať naše rodiny bez podpory?" uviedli nespokojní vojaci vo vyhlásení, ktoré čuvašský kanál zverejnil v aplikácii Telegram. Podľa jedného z vojakov im povedali, že kým nebudú zaradení do jednotiek, budú dostávať 25 000 rubľov. "Jeden za všetkých, všetci za jedného," skandovali.

Vzburu v stredu ráno potlačili jednotky poriadkovej polície OMON a národnej gardy, priamo podriadené prezidentovi Putinovi, niektorých vojakov zatkla vojenská polícia. Podľa ruskej redakcie BBC sa za posledný mesiac objavili na sociálnych sieťach desiatky videí, v ktorých sa zmobilizovaní vojaci sťažujú na zlé podmienky a na to, že nedostali sľúbené výplaty.

Výšku výplat zmobilizovaných záložníkov oznámil Putin 19. októbra na rokovaní bezpečnostnej rady. "Dnes som podpísal nariadenie o bezpodmienečnom dodržiavaní termínov a výšky výplat. Pripomínam, že majú byť najmenej 195 000 rubľov za kalendárny mesiac. Zvlášť zdôrazním, že zahŕňajú aj obdobie prípravy a výcviku," povedal vtedy Putin.

Prvý podpredseda Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, a tajomník vládnej strany Jednotné Rusko Andrej Turčak podľa denníka Vedomosti v stredu navrhol premiérovi Michailovi Mišustinovi, aby stanovil jednotný termín výplatenia 195-tisíc rubľov zmobilizovaným vojakom. Mušustin od 21. októbra stojí na čele koordinačnej rady pre zabezpečenie potrieb "špeciálnej vojenskej operácie", ako Moskva oficiálne nazýva vojnu proti Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok