Závislosť Ruska od Iránu sa prehĺbi, varujú americkí analytici

ta3 čtk
2.11.2022 08:16

Závislosť Ruska na iránskych zbraniach sa bude zrejme prehlbovať, uviedli americkí analytici z Inštitútu pre štúdium vojny. Rusko sa pravdepodobne dohodlo na ďalších dodávkach zbraní z Iránu, pretože v bojoch na Ukrajine vyčerpalo vlastné zásoby riadených striel a dronov, a to hlavne pri útokoch na ukrajinskú kritickú infraštruktúru.

Závislosť Ruska od Iránu sa prehĺbi, varujú americkí analytici
TASR/AP

Na Ukrajine ruské sily pokračujú popri vzdušných úderoch aj v pozemnej ofenzíve na Donbase, kde útočia hneď v niekoľkých oblastiach, upozornil aj ISW.

"Rusko sa bude zrejme ďalej uchyľovať k dronovým a raketovým útokom na kritickú infraštruktúru v snahe vyvážiť neúspechy a obmedzenia svojich konvenčných síl na fronte," uviedli analytici v pravidelnej správe o vývoji vojny na Ukrajine. "Ruská závislosť na systémoch iránskej výroby a poťažmo na Iráne porastie," podčiarkli.

Ukrajina sa medzitým bráni útokom stoviek dronov, ktoré už Irán poskytol Rusku. V Dnepropetrovskej oblasti v južnej časti Ukrajiny v noci ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila šesť týchto strojov, ktoré sú popisované ako kamikadze, a odvrátila tak zatiaľ najväčší dronový útok na región.

"V noci sily protivzdušnej obrany ochránili Dnepropetrovskú oblasť pred možnou tragédiou," uviedol podľa agentúry Unian predseda oblastnej rady Mykola Lukašuk. Dohromady ukrajinské sily v noci zostrelili 12 z 13 útočných dronov, spresnilo ukrajinské letectvo na telegrame.

Zároveň pokračujú intenzívne boje o ukrajinský Donbas. Ukrajinské sily sa snažia udržať pozície pri Bachmute. Nepriateľské sily na línii dotyku podnikajú delostrelecké útoky, a to najmä u Avdijivky. Pri Soledare sa snažia ukrajinskú obranu preraziť vojaci z ruskej súkromnej Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) vojenskej spoločnosti. Situácia je napätá aj u Vuhledaru.

Ukrajinské sily naopak vedú protiofenzívu v Chersonskej oblasti na juhu krajiny, kde podľa velenia ukrajinskej armády proruská správa pokračuje s núteným presunom obyvateľov. Okupačné úrady oznámili pôvodne evakuáciu obyvateľov niekoľkých miest na západnom brehu Dnepra, teraz ale núti opustiť domovy aj ľudí v niektorých mestách a obciach na východnom brehu rieky.

"Konkrétne z obce Velyka Lepetycha okupanti vyvážajú ľudí autobusmi. Odchod vlastným automobilom je zakázaný," povedal generálny štáb ukrajinskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok