Ukrajina sa chystá na zničenie vykurovacieho systému, v Kyjeve pripravuje ohrevné miesta

ta3 čtk
2.11.2022 07:12

Úrady v Kyjeve pripravujú pre obyvateľov mesta cez 1000 miest, kde sa budú môcť ohriať v prípade, že Rusi zničia systém diaľkového vykurovania. V stredu o tom informoval kyjevský starosta Vitalij Kličko.

Ukrajina sa chystá na zničenie vykurovacieho systému, v Kyjeve pripravuje ohrevné miesta
TASR/AP (ilu)

Ruská armáda v posledných týždňoch útočí raketami a dronami na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, poškodila jej asi dve pätiny. Veľké časti Kyjeva sa kvôli útokom prechodne ocitli bez dodávok elektriny a vody.

Kličko na telegrame napísal, že úrady zvažujú v súvislosti s raketovými útokmi rôzne scenáre. "Najhorší je ten, kedy nebude vôbec žiadna elektrická energia, voda ani kúrenie," uviedol. "Pre takýto prípad chystáme v meste viac ako 1000 ohrievární," dodal. Tieto miesta budú vybavené generátormi a budú v nich zásoby základných potrieb, ako je voda.

Ukrajinská vláda vyzýva Ukrajincov, ktorí kvôli vojne odišli do zahraničia, aby sa pred zimou do vlasti nevracali. Zároveň obviňuje Rusko, že vyvoláva novú humanitárnu krízu a stavia obyvateľov Ukrajiny pred vidinu, že budú musieť v chladných mesiacoch prežiť bez kúrenia alebo dodávok elektriny. Ďalší z nich sa tak môžu rozhodnúť opustiť svoje domovy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok