Soul sa spamätáva z tragickej tlačenice. V hale zhromaždili takmer dve tony vecí obetí aj preživších

ta3 tasr
1.11.2022 19:28

Pozostalí po obetiach tlačenice v juhokórejskom Soule aj preživší prichádzajú do veľkej športovej haly a prechádzajú dlhé rady topánok, kabeliek a ďalších predmetov. Pátrajú po svojich vlastných veciach alebo po tých, ktoré patrili ich blízkym, opisuje agentúra AP.

Soul sa spamätáva z tragickej tlačenice. V hale zhromaždili takmer dve tony vecí obetí aj preživších
TASR/AP

V Soule na mieste osláv Halloweenu zomrelo v sobotňajšej tlačenici 156 ľudí a zhruba rovnaký je počet zranených.

Polícia na mieste nešťastia pozbierala 1,5 tony osobných vecí, 250 párov topánok, oblečenia, kostýmy, okuliare, ale aj mobilné telefóny a niekoľko pasov. Väčšinu teraz umiestnila do haly, kde sa obvykle hrá bedminton a volejbal. Telocvičňa zostane nepretržite otvorená až do nedele, uviedla polícia.

Zhruba dve tretiny obetí boli ženy a podľa odborníkov je množstvo postrácaných topánok len ďalším dôkazom o sile davu, ktorý mnohé ženy a dievčatá vyzul a 98 ich tiež usmrtil, píše AP.

Stanica BBC opisuje, že v hale panoval pokoj a ľudia, z ktorých niektorí si odnášali nájdené predmety, boli uzavretí do seba. Všetky veci sú roztriedené podľa kategórií a starostlivo označené kódmi.

Náčelník juhokórejskej polície v utorok priznal, že policajti v sobotu mali správy o hroziacom nebezpečenstve, ale nereagovali adekvátne. Minister vnútra I Sang-min sa za to ospravedlnil a prezident Jun Sok-jol vyzval na zavedenie bezpečnostných opatrení, ktoré by podobným tragédiám zabránili.

V sobotu sa k oslavám sviatku Halloween v Soule do štvrte Itewon, ktorá je známa množstvom barov a nočných klubov, podľa miestnych médií zišlo viac ako 100-tisíc ľudí. Bola to prvá veľká halloweenska udalosť za posledné tri roky po zrušení obmedzení, ktoré úrady zaviedli kvôli pandémii covidu-19. V jednej chvíli sa začala tlačenica, keď sa do úzkej uličky začali hrnúť tisíce ľudí, mnohí v rôznych kostýmoch. Tridsiatka zranených je vo vážnom stave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok