Nebezpečenstvo sa dalo predpokladať, hovorí náčelník juhokórejskej polície. Počet obetí nešťastia v Soule sa zvýšil

ta3 čtk
1.11.2022 07:44

Juhokórejská polícia v predstihu vedela o nebezpečenstve plynúcom zo zhromaždenia veľkého počtu ľudí v mieste sobotných osláv Halloweenu v Soule, kde si následná tlačenica vyžiadala 156 mŕtvych a podobný počet zranených. Spôsob, ako s dostupnými informáciami naložila, bol ale neadekvátny, povedal náčelník juhokórejskej polície. Minister vnútra I Sang-min sa za to v utrok ospravedlnil, informujeme podľa správy agentúry AFP.

Nebezpečenstvo sa dalo predpokladať, hovorí náčelník juhokórejskej polície. Počet obetí nešťastia v Soule sa zvýšil
TASR/AP

Agentúra Reuters uviedla, že prepisy 11 tiesňových volaní, ktoré boli uskutočnené v priebehu niekoľkých hodín pred tragédiou, svedčia o rastúcom strachu návštevníkov osláv aj ich snahe prinútiť políciu, aby zakročila. Prvé varovanie pred možným vznikom smrtiacej tlačenice prišlo v sobotu o 18:34 miestneho času, teda zhruba štyri hodiny predtým, než v dave začali umierať prví ľudia.

"Prúdi sem čoraz viac návštevníkov a prakticky nie je priestor sa odtiaľto dostať," povedal volajúci v prvom z prepísaných tiesňových hovorov. "Ťažko sa mi podarilo uniknúť. Je tu príliš veľa ľudí, asi by ste mali prísť a prevziať kontrolu," dodal.

Polícia dostala ešte desať ďalších podobných telefonátov, ktorých prepisy v utorok zverejnila. "Ľudia padajú na uliciach na zem, mohlo by tu dôjsť k nešťastiu, vyzerá to veľmi nebezpečne," vyhlásil iný volajúci o 20:33 miestneho času. Posledný zo zverejnených hovorov sa odohral o 22:11 miestneho času, teda len pár minút predtým, než ľudia v jednej zvlášť úzkej a strmej uličke začali padať jeden cez druhého. "Ľudia tu budú utlačení na smrť. Vládne tu chaos," zaznelo v tomto poslednom hovore, v ktorom sú počuť aj zdesené výkriky.

Polícia uviedla, že v reakcii na štyri z telefonátov boli na miesto vyslaní jej príslušníci. Prečo nereagovala na ďalšie hovory, polícia nevysvetlila a neoznámila ani, aké opatrenia prijala po príchode na miesto. "Tieto veci sa teraz preverujú," odpovedala polícia na otázku agentúry Reuters.

"Chcel by som využiť túto príležitosť a úprimne sa ospravedlniť verejnosti za túto nehodu ako minister zodpovedný za bezpečnosť ľudí," povedal minister vnútra I Sang-min v parlamente k prístupu polície k udalosti, ktorá nemala oficiálnych organizátorov.

Pred ním náčelník polície priznal zodpovednosť. "Cítim bezhraničnú zodpovednosť za bezpečnosť verejnosti pri tomto nešťastí a urobím všetko pre to, aby sa taká tragédia už neopakovala," povedal na tlačovej konferencii.

Nedostatočné opatrenia priznal aj premiér

Aj premiér Han Duk-so v utorok podľa agentúry Reuters povedal, že jednou z príčin nešťastia boli nedostatočné opatrenia na zvládanie davu zo strany inštitúcií, a sľúbil vyšetriť, či reakcia orgánov bola adekvátna. Agentúra AFP v utorok tiež napísala, že soulská radnica má systém sledovania davu v reálnom čase, ktorý využíva údaje z mobilných telefónov na predpovedanie návštevnosti akcie. Podľa správ médií ale tento systém nebol v sobotu použitý.

"Mali by sme prísť s konkrétnymi bezpečnostnými opatreniami, ako zvládať dav, nielen v uliciach, kde sa stala táto obrovská katastrofa, ale aj na iných miestach s veľkým počtom ľudí, ako sú štadióny a koncertné priestory," povedal prezident Jun Sok-jol.

V sobotu sa k oslavám sviatku Halloween v Soule do štvrte Itewon, ktorá je známa množstvom barov a nočných klubov, podľa miestnych médií zišlo viac ako 100-tisíc ľudí. Bola to prvá veľká halloweenska udalosť za posledné tri roky po zrušení obmedzení, ktoré tamojšie úrady zaviedli kvôli pandémii covidu-19. V jednej chvíli začala tlačenica, keď sa do úzkej uličky začali hrnúť tisíce ľudí, rad v rôznych kostýmoch.

Stovky obetí aj zranených

K utorkovému ránu má toto nešťastie 156 obetí, ďalších 151 ľudí je zranených, 29 z nich je vo vážnom stave. Medzi mŕtvymi je vyše dve desiatky cudzincov, okrem iného ľudia z Číny, Iránu, Uzbekistanu, Spojených štátov, Rakúska alebo Nórska. České ministerstvo zahraničia nemá informácie, že by medzi obeťami boli Česi.

Na adresu polície sa po nešťastí zniesla rozsiahla kritika. Agentúra AFP napísala, že zatiaľ čo na oslavy zhruba 100-tisíc ľudí bolo do štvrte Itewon nasadených 137 policajtov, na inú akciu v juhokórejskej metropole s 25-tisíc účastníkmi polície vyslala 6500 svojich príslušníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok