V Spojených štátoch došlo k viacerým streleckým útokom, zranené sú aj deti

ta3 čtk
1.11.2022 10:42

Najmenej dvaja útočníci v pondelok večer, v utorok ráno SEČ, strieľali do ľudí z prechádzajúceho auta na západe amerického Chicaga. Zranili 14 ľudí vrátane troch detí, z nich najmladší má tri roky. V Kansas City v približne v rovnakom na halloweenskej oslave stredoškolákov zomrel po streľbe jeden človek, ďalších najmenej šesť je zranených, píšu americké médiá.

maryland streľba 1140px (SITA/AP)
(SITA/AP)

Policajný komisár David Brown povedal novinárom, že incident v Chicagu sa stal okolo pol desiatej večer tamojšieho času (3:30 SEČ). Útočníci išli v jednom aute, ale strelci boli najmenej dvaja. Celá akcia trvala len niekoľko sekúnd.

Polícia zatiaľ nezadržala žiadneho podozrivého, ani nepozná ich motív, uviedol Brown. Vyšetrovatelia sa podľa neho budú snažiť získať čo najviac informácií od obetí a svedkov. Časť incidentu zachytili bezpečnostné kamery na ulici.

Stanica CBS uviedla, že na mieste bolo cez desať sanitiek. Video zachytávajúce dianie po príchode bezpečnostných zložiek na križovatke California Avenue a Polk Street, kde sa útok stal, publikoval twitterový účet RawsAlerts. Pravosť videa zatiaľ nemožno overiť.

Streľbu v susednom štáte Missouri v Kansas City zahájil bližšie neidentifikovaný strelec okolo deviatej večer tamojšieho času (3:00 SEČ) na súkromnej halloweenskej oslave 70 až 100 stredoškolských študentov.

Polícia oznámila miestnej televíznej stanici KMBC, že okrem jednej obete sú ďalší dvaja ľudia vo vážnom stave a štyria "v neďalekých nemocniciach" s ľahšími zraneniami. "Všetci dnes majú zbrane. Toto bola párty stredoškolákov. Musíme (k zbraniam) pristupovať rozumnejšie," povedal KMBC šéf kansaskej polície Karl Oakman.

Podľa štatistík chicagskej polície sa v meste tento rok k 23. októbru stalo 2376 incidentov zahŕňajúcich strelnú zbraň, čo je o 20 percent menej ako vlani k tomu istému dátumu. Zákony obmedzujúce držanie zbraní sú v štáte Illinois, kde leží Chicago, jedny z najprísnejších v Spojených štátoch.

Príkladom Chicaga preto často argumentujú zástancovia slobody v držaní zbraní, ktorí tvrdia, že Chicago má síce zákony prísne, ale masové streľby sa tam beztak dejú, uvádza denník Chicago Tribune. Podľa neziskovej organizácie Gun Violence Archive citovanej stanicou CBS bolo Chicago medzi septembrom 2018 a májom 2022 americkým mestom s najvyšším počtom obetí násilia s použitím strelných zbraní, konkrétne 811 zabitých či zranených osôb.

Zbraňová politika je v USA polarizujúcou politickou témou. Súčasný demokratický prezident Joe Biden už opakovane vyzval na sprísnenie pravidiel držania zbraní, predovšetkým tých automatických. "Každý deň, keď Senát nepredloží návrh zákona zakazujúceho útočné zbrane na stôl prezidentovi, je ďalším dňom, kedy môže byť neskoro pre ďalšiu rodinu či komunitu zasiahnutú so zbraňami súvisiacim násilím," povedala minulý týždeň po streľbe na škole v St. Louis prezidentova hovorkyňa Karine Jean-Pierrová.

Za voľnejšiu zbraňovú politiku sa naopak stavajú skôr republikánski predstavitelia, ktorí sa odvolávajú na druhý dodatok americkej ústavy, ktorý Američanom prisudzuje právo držať a nosiť strelnú zbraň. Podľa medzinárodného prieskumu Small Arms Survey pripadalo v roku 2017 na 100 amerických obyvateľov 120,5 zbraní, teda zhruba 20-krát viac, než je svetový priemer.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok