Počet obetí zrúteného mosta v Indii presiahol stovku. Záchranári stále pátrajú po nezvestných

ta3
1.11.2022 09:58

Záchranári v Indii v utorok už tretí deň pokračovali v pátraní po ľuďoch nezvestných po nedeľnom zrútení mosta pre peších v západnom štáte Gudžarát. Indické úrady uviedli, že väčšina nezvestných už bola nájdená. Bilancia nešťastia vzrástla na 135 obetí. Miesto v utorok navštívil indický premiér Naréndra Módí. Informujeme podľa správy agentúry Reuters

Úrady uviedli, že novo zrekonštruovaný visutý most cez rieku v meste Morbi spadol, keď neuniesol ťarchu stoviek ľudí. Koľko ich bolo na moste, ale nie je presne známe. Preživší uviedli, že most bol taký preplnený, že vo chvíli, keď začali praskať laná, nebolo možné z mosta kvôli davom utiecť. Kvôli nešťastiu bolo zatknutých deväť osôb, vrátane manažérov firmy zodpovednej za údržbu stavby a predajcov vstupeniek, ktorí čelia podozreniu, že na most vpustili príliš veľa návštevníkov.

Gudžarát je domovským štátom premiéra Módiho. Predseda vlády uviedol, že ho tragédia hlboko zarmútila, a sľúbil rodinám obetí odškodné. Pred jeho návštevou boli na mieste prijaté prísne bezpečnostné opatrenia, rozmiestnení boli príslušníci polície i polovojenských jednotiek.

Vláda štátu Gudžarát oznámila, že 152 ľudí bolo prepustených z nemocnice a ďalších 17 ich tam so zraneniami zostáva. "Pátracia operácia bola dnes obnovená. V súčasnej dobe je nezvestný jeden človek," povedal agentúre Reuters miestny predstaviteľ G.T. Pandja. Miestni obyvatelia sa však domnievajú, že v kalných vodách rieky spočíva viac tiel obetí. "Nánosy, vodné rastliny a bahno komplikujú pátranie po nezvestných," uviedol potápač Ankit Jadav.

Historický most dlhý 230 metrov bol postavený v 19. storočí za britskej nadvlády. Tento rok bol šesť mesiacov uzavretý kvôli rekonštrukcii a pre verejnosť sa znovu otvoril iba minulý týždeň. Most je turistickou atrakciou a priťahuje množstvo ľudí najmä v období sviatkov. Hinduisti minulý týždeň oslavovali Sviatok svetiel – díválí.

Témy: obeť India
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok