Alternatíva k pochovávaniu do hrobu. O rozptyl popola je záujem, je to ekologické a lacnejšie

ta3/Milan Špak
1.11.2022 00:00

Pozostalí chodia v období Dušičiek spomínať okrem tradičných cintorínov aj na menej typické miesta posledného odpočinku. Takými sú napríklad aj rozptylové lúky. Ako fungujú a ako prebiehajú obrady? S týmito otázkami sme sa obrátili na krematóriá v Bratislave a Košiciach, kde sa takéto rozptylové lúky nachádzajú.

Alternatíva k pochovávaniu do hrobu. O rozptyl popola je záujem, je to ekologické a lacnejšie
Marianum - Pohrebníctvo mesta Bratislavy

Rozptylová lúka je pietnym miestom. "Ide o trávnatú plochu a slúži na rozptýlenie spopolnených pozostatkov a ostatkov zosnulých," priblížila Katarína Šemberová
z bratislavského pohrebníctva. Keďže ide o pietne miesto, na samotnú lúku platí zákaz vstupu.

Prečo rozptylová lúka?

Dôvodov, pre ktoré sa pozostalí rozhodnú pre rozptýlenie popola po kremácii pozostatkov, je viacero a sú individuálne, uviedla Šemberová. "Niektorých k rozhodnutiu zvoliť rozptýlenie privádza výber zosnulého, ktorý nechcel mať kamenný náhrobok alebo si prial splynúť opäť s prírodou," vysvetlil Peter Sasák zo Správy mestskej zelene v Košiciach. Doplnil, že môže ísť tiež o environmentálny prístup. Tento spôsob pochovávania totiž nevytvára ďalší odpad a uhlíkovú stopu.

V neposlednom rade zohrávajú svoju úlohu aj financie. "Výhody pre pozostalých sú ekonomické, najmä ak prihliadneme na to, že nemusia budovať náhrobné kamene, epitafné dosky, či platiť poplatok za nájom a služby spojené s nájmom za hrobové, urnové či hrobkové miesto," vyzdvihla Šemberová.

Viacero druhov obradov

V Bratislave aj v Košiciach vykonávajú obrady niekoľkými spôsobmi. V bratislavskom Urnovom háji ponúkajú napríklad smútočný obrad v obradnej sieni krematória a v určitom období od rozlúčky aj na rozptylovej lúke alebo samotnú kremáciu a následne smútočný obrad na lúke. 

Rozptyl vykonávajú aj bez účasti pozostalých. Možnosťou je aj hromadný rozptyl s účasťou pozostalých, keď sa vykonáva rozptyl viacerých urien s popolom. Vykonáva sa aj individuálny obrad spojený s poslednou rozlúčkou. Smútočný obrad na rozptylovej lúke podľa Kataríny Šemberovej prebieha podobne ako v obradnej miestnosti. "Pri rozptylovej lúke je umiestnený altánok aj sedenie pre pozostalých. Na začiatku obradu je prehrávaná úvodná pieseň, obradník má príhovor, nasleduje samotný rozptyl pri hudbe, záverečná báseň a skladby," opísala.

Podobne to funguje aj v Košiciach. Súkromné a skupinové rozptyly (v Košiciach ich robia trikrát do roka) prebiehajú väčšinou v úzkom kruhu príbuzných. "Ide o samostatný obrad, ktorý môže nasledovať aj po rozlúčke. Je to skôr neformálne a spôsob lúčenia pred rozptylom je na samotných pozostalých," povedal Peter Sasák. Dodal, že sa robia aj rozptýlenia popola bez účasti, ktoré vykonávajú zamestnanci.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok