Alternatíva k pochovávaniu do hrobu. O rozptyl popola je záujem, je to ekologické a lacnejšie

ta3/Milan Špak
1.11.2022 00:00

Pozostalí chodia v období Dušičiek spomínať okrem tradičných cintorínov aj na menej typické miesta posledného odpočinku. Takými sú napríklad aj rozptylové lúky. Ako fungujú a ako prebiehajú obrady? S týmito otázkami sme sa obrátili na krematóriá v Bratislave a Košiciach, kde sa takéto rozptylové lúky nachádzajú.

Alternatíva k pochovávaniu do hrobu. O rozptyl popola je záujem, je to ekologické a lacnejšie
Marianum - Pohrebníctvo mesta Bratislavy

V zime je rozptyl zakázaný

Rozptyly v zime vykonávať nie je možné. Ako odôvodnil Peter Sasák z Košíc, rozptyly sa podľa zákona o pohrebníctve môžu vykonávať iba vo vegetačnom období. V Košiciach ich spravidla realizujú od apríla do konca októbra. Rovnako je to aj v Bratislave.

O tento netradičný spôsob rozlúčky stúpa záujem najmä v hlavnom meste, kde tento rok vykonali už viac ako 240 rozptylov. No aj v Košiciach je záujem, ktorý pretrváva. "Počet rozptylov je posledné roky pomerne ustálený a pohybuje sa okolo päťdesiatky. V aktuálnom roku sme zatiaľ vydali povolenie na 58 rozptylov," povedal Sasák.

Pozostalí navštevujú rozptylové lúky podobne ako aj tradičné cintoríny. Na samotnú trávnatú plochu je z úcty k miestu posledného odpočinku zakázané klásť rôzne ozdoby v podobe vencov či sviečok. V Košiciach aj v Bratislave je na to vyhradený priestor po obvode lúky a na vyznačených miestach.

V Urnovom háji v Bratislave je povolené k lúke prinášať len živé kvety a sviečky z prírodných materiálov, zdôraznila Katarína Šemberová. "Umelé dekorácie pri rozptylovej lúke sú zakázané, čo však návštevníci radi porušujú," uviedla.

Nápor počas sviatkov

V období Dušičiek zaznamenávajú zvýšený počet návštevníkov aj rozptylové lúky. V Bratislave sa nápor začína približne týždeň pred sviatkami. "Rozptylová lúka je vnímaná ako alternatíva k centrálnym krížom na cintorínoch a aj z tohto dôvodu je vyššia návštevnosť aj na tomto pietnom mieste," povedala Šemberová.

V Košiciach počet návštevníkov štandardne rastie približne tri týždne pre Sviatkom všetkých svätých a na dušičkové obdobie sa tam pripravujú už od augusta. Pred a počas sviatkov tam fungujú v špeciálnom režime. "Je zvýšená frekvencia vývozu odpadu, pribudli mobilné toalety, náradie na zapožičanie, kanvy na zálievku, sviečkomaty sú naplnené a pravidelne dopĺňané," vysvetlil Peter Sasák. V čase od 30. októbra do 1. novembra taktiež predĺžili otváraciu dobu areálu do 22:00.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok