Kúpiť ani predať už nebude také jednoduché. EÚ sprísňuje pravidlá o tranzite strelných zbraní

6.11.2022 06:00

Európska komisia vyzvala na zmenu pravidiel o dovoze, vývoze a tranzite strelných zbraní určených na civilné použitie s cieľom zabrániť nezákonnému obchodovaniu a lepšie sledovať počet takýchto zbraní v obehu.

Kúpiť ani predať už nebude také jednoduché. EÚ sprísňuje pravidlá o tranzite strelných zbraní
TASR/AP

Prísnejšie normy 

Európska komisia tiež plánuje prísnejšie technické normy pre poplašné a signálne zbrane, ktoré strieľajú len slepými nábojmi, slzotvorným plynom alebo dráždivou muníciou, aby sa zabezpečilo, že ich nebude možné premeniť na smrtiace strelné zbrane. V prípade nebezpečnejších zbraní sa bude vydávať osvedčenie o tom, že kupujúci je konečným príjemcom tovaru a neplánuje ho posunúť nikomu inému. Opatrenia by mali znížiť riziko, že sa takéto zbrane dostanú na čierny trh.

"Zločinci neustále menia spôsob, akým pašujú smrtiace zbrane do Európskej únie. Musíme byť stále o krok pred nimi. Vnútorná bezpečnosť EÚ zameraná na zníženie nelegálneho používania a obchodovania so strelnými zbraňami musí byť postavená na dobrej spolupráci pri presadzovaní práva, dobrých spravodajských informáciách a transparentných postupoch," uviedla komisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová, ktorá zároveň vyzvala poslancov Európskeho parlamentu a členské krajiny EÚ, aby urýchlene zaviedli nové pravidlá.

Riziko predstavuje Ukrajina

Problém pri presune nelegálnych zbraní môže v súčasnej dobe predstavovať konflikt na Ukrajine. "Musím povedať, že sa to ešte nestalo, ale samozrejme, musíme sa na to pripraviť,“ odpovedala Johanssonová na otázku o riziku prúdenia nelegálnych zbraní do EÚ z Ukrajiny.

"Práve preto spolu s Ukrajincami vypracúvame akčný plán boja proti obchodovaniu so zbraňami a to je tiež jeden z dôvodov, prečo sme v Kišiňove (pozn. red. hlavnom meste Moldavska) zriadili zabezpečené centrum na podporu moldavských hraníc a ich polície v boji proti nedovolenému obchodovaniu so strelnými zbraňami,“ povedala Johanssonová.

"Verím ukrajinskej armáde, že zbrane naozaj používajú správnym spôsobom, ale vieme tiež, že vojna je pre ľudí katastrofou, takže je to príležitosť aj pre zločincov a na to musíme byť pripravení," dodala.


Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok