Kúpiť ani predať už nebude také jednoduché. EÚ sprísňuje pravidlá o tranzite strelných zbraní

ta3/Veronika Kužmová
6.11.2022 06:00

Európska komisia vyzvala na zmenu pravidiel o dovoze, vývoze a tranzite strelných zbraní určených na civilné použitie s cieľom zabrániť nezákonnému obchodovaniu a lepšie sledovať počet takýchto zbraní v obehu.

Kúpiť ani predať už nebude také jednoduché. EÚ sprísňuje pravidlá o tranzite strelných zbraní
TASR/AP

Portál Euronews informuje, že podľa odhadov Komise majú civilisti v EÚ v rukách asi 35 miliónov nelegálnych strelných zbraní, čo predstavuje 56 % z celkového odhadovaného počtu zbraní. Približne 630 000 z odhadovaného množstva nelegálne držaných zbraní je uvedených v Schengenskom informačnom systéme ako ukradnutých alebo stratených.

"Obchodovanie so strelnými zbraňami podporuje organizovaný zločin v rámci EÚ a plodí politickú nestabilitu v susedskom priestore EÚ. S rozvojom rýchleho doručovania balíkov a vývojom technológií naberá obchodovanie so zbraňami nové a nové formy, aby sa nakupujúci vyhli kontrolám," uviedol vo svojom vyhlásení podpredseda Európskej komisie Margaritis Schinas.

Zruší sa poplatok za povolenie

"Reforma, ktorú navrhujeme, odstráni medzery v existujúcich pravidlách, ktoré sa často obchádzajú, čo vedie k pašovaniu strelných zbraní a ich presmerovaniu do EÚ," dodal. Podľa nových pravidiel už výrobcovia, predajcovia a používatelia nebudú musieť platiť poplatok za získanie povolenia na dovoz alebo vývoz strelných zbraní na civilné použitie, ich základných komponentov a streliva, ani poplašných a signálnych zbraní.

Namiesto toho vznikne v rámci EÚ nový spoločný elektronický licenčný systém pre výrobcov a predajcov strelných zbraní, ktorí budú môcť požiadať o dovozné a vývozné povolenie. Každá z 27 krajín EÚ má vlastný papierový systém, ktoré by mal tento celoeurópsky v plnej miere nahradiť, a zároveň sa ním jednotlivé národné systémy zjednotia.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok