Filipínami sa prehnala tropická búrka. Počet obetí pokoril stovku, nezvestné sú desiatky ľudí

ta3 tasr čtk
31.10.2022 08:05

Najmenej 110 mŕtvych si podľa novej bilancie vyžiadala tropická búrka Nalgae, ktorá cez víkend spôsobila na Filipínach mohutné záplavy a zosuvy pôdy. Zranenie utrpelo vyše 100 ľudí, ďalších 33 sa stále nezvestných. Informujeme podľa agentúry Reuters, ktorej poskytol informácie filipínsky úrad pre riešenie katastrof. Prezident Ferdinand Marcos mladší uviedol, že vinu na nešťastie má predovšetkým dlhodobé odlesňovanie krajiny.

Filipínami sa prehnala tropická búrka. Počet obetí pokoril stovku, nezvestné sú desiatky ľudí
TASR/AP

"Pri leteckej inšpekcii som si všimol, že k zosuvom pôdy došlo na obnažených svahoch hôr," vyhlásil prezident. "Musíme do nášho programu kontroly záplav zahrnúť výsadbu nových stromov," dodal.

Prezident Marcos tiež nariadil rýchlejšie rozdeľovanie humanitárnej pomoci a vyzval k lepšej príprave na ďalšie štyri tropické búrky, ktoré meteorológovia na Filipínach do konca roka ešte predpovedajú.

Búrka Nalgae, ktorá udrela na východ Filipín v sobotu, poškodila či zničila viac ako 6500 domov. Najhoršie postihnutá bola dedina Kusiong v provincii Maguindanao, kde mimoriadne silný dážď spôsobil zosuv bahna a kamenia, ktorý zavalil veľkú časť obce.

Búrka Nalgae bola v tomto roku druhou najničivejšou, ktorá Filipíny zasiahla. Najviac obetí tento rok spôsobila búrka Megi, pri ktorej v apríli zahynulo 214 osôb.

Témy: Luzon Filipíny
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok