Na Ukrajinu sa vrátilo 52 ľudí. Rusko a Ukrajina si vymenili vojenských zajatcov

ta3/ČTK
29.10.2022 15:31

Na Ukrajinu sa pri ďalšej výmene zajatcov vrátilo 52 ľudí vrátane obrancov mariupolských oceliarní Azovstal. Informoval o tom šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Líder doneckých separatistov Denis Pušilin predtým ohlásil výmenu 50 ruských vojakov za 50 ukrajinských.

ONLINE:
TASR/AP

"Vykonali sme ďalšiu výmenu väzňov. Podarilo sa nám dosiahnuť prepustenie 52 našich mužov - dôstojníkov, zdravotníkov, seržantov a vojakov," uviedol Jermak na telegrame. Dodal, že medzi prepustenými sú dvaja civilisti.

Domov sa podľa neho vracajú niektorí obrancovia Azovstalu, vrátane primára chirurgického oddelenia vojenskej nemocnice v Mariupole. Na Ukrajinu sa vráti aj člen námornej pechoty, ktorého manželka bola nedávno tiež prepustená zo zajatia. Na slobode sú niektorí vojaci zajatí v Černobyľskej jadrovej elektrárni od začiatku vojny či príslušník námorníctva zajatý na Haďom ostrove v Čiernom mori.

Šéf doneckých separatistov Pušilin predtým oznámil, že sa uskutoční výmena 50 zajatcov na každej strane. Okrem príslušníkov ruských síl podľa neho Ukrajina prepustí sedem vojakov neuznanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) a dvoch z Luhanskej ľudovej republiky (LNR).

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj deklaroval úmysel dostať na slobodu všetkých zajatých Ukrajincov. Podľa serveru RBK-Ukrajina sa zatiaľ vrátilo domov 978 osôb, z toho 99 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok