Rusi presúvajú z Chersonu svojich chorých a zranených, informovala Ukrajina

ta3 tasr
29.10.2022 15:07

Ruskí vojaci presunuli veľké množstvo svojich chorých a zranených spolubojovníkov z nemocníc v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, oznámili v sobotu predstavitelia ukrajinských ozbrojených síl, ktoré sa usilujú o opätovné ovládnutie oblasti. Informujeme podľa správy z agentúry AP.

Rusi presúvajú z Chersonu svojich chorých a zranených, informovala Ukrajina
TASR/AP (ilu)

Kremľom dosadené úrady vo väčšinou Ruskom okupovanej Chersonskej oblasti predtým vyzvali civilistov, aby opustili jej hlavné mesto Cherson. Mesto už údajne opustili aj Moskvou vymenovaní predstavitelia tamojšej samosprávy. Pripojili sa tak desaťtisícom obyvateľov, ktorí ušli do ďalších Ruskom ovládaných oblastí pred očakávanou ofenzívou ukrajinských jednotiek.

"Takzvaná evakuácia votrelcov z dočasne okupovaného územia Chersonskej oblasti vrátane zdravotníckych zaradení pokračuje," oznámil v sobotu ráno vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. "Všetko vybavenie a lieky sú odvážané z chersonských nemocníc," dodal.

Agentúra AP pripomína, že tvrdenia armády nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom videoposolstve v noci na sobotu uviedol, že Rusko "rozoberá celý systém zdravotnej starostlivosti" v Chersone a ďalších okupovaných oblastiach.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch ukrajinských oblastí, ktoré ruský prezident Vladimir Putin minulý mesiac ilegálne anektoval a následne tam vyhlásil stanné právo. Ďalšími anektovanými ukrajinskými oblasťami sú Donecká, Luhanská a Záporožská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok