Somálskym hlavným mestom otriasli mohutné explózie, vyžiadali si najmenej 29 obetí

ta3 ČTK
29.10.2022 15:21

Teroristické útoky v somálskom Mogadiše si v sobotu podľa agentúry DPA vyžiadali 29 obetí na životoch, väčšinou civilistov. Medzi mŕtvymi je aj štvorica samovražedných útočníkov. Okolo 70 ľudí je zranených, niektorí kriticky. Podobné útoky sú v 17-miliónovej krajine v Africkom rohu bežné. Najčastejšie za nimi stoja islamskí radikáli z organizácie Šabáb, ktorá sa prihlásila aj k dnešnej krvavej akcii.

Somálskym hlavným mestom otriasli mohutné explózie, vyžiadali si najmenej 29 obetí
Twitter/Muhyadin Roble

Dvojica bômb vybuchla podľa svedkov po sebe. Druhá z nich v čase, keď už sa na mieste zišli záchranári, aby pomohli zasiahnutým z prvého útoku. Jeden z policajtov strážiacich ministerstvo školstva agentúre Reuters povedal, že videl najmenej 12 tiel a vyše 20 zranených. Agentúra AP informuje o najmenej 35 zranených. 

Medzi zasiahnutými sú podľa nej aj deti a trojica novinárov, z ktorých jeden prišiel o život. Explózie si vyžiadali aj materiálne škody, v okolí sú poškodené budovy a zničené okná. Na ministerstvo školstva už islamskí radikáli zaútočili v roku 2015. O dva roky neskôr na mieste blízko nimi nastražená nálož zabila vyše 500 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok