Útok dronov na Sevastopoľ je podľa proruského gubernátora najväčším od začiatku vojny

ta3 tasr
29.10.2022 13:04

Ruské ministerstvo obrany obvinilo Ukrajinu zo sobotňajšieho útoku dronmi na prístav v Sevastopole na anektovanom Kryme, ktorý je hlavnou základňou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ministerstva však došlo len k "malému" poškodeniu jednej z ruských lodí, informuje agentúra AFP.

Ministerstvo obrany v Moskve vydalo v tejto súvislosti vyhlásenie o "teroristickom" útoku na ruské lode, z ktorých jedna utrpela podľa neho ľahšie škody. Informujeme podľa agentúry TASS. Ukrajina sa k obvineniu z útoku zatiaľ oficiálne nevyjadrila.

"Dnes v noci bol podniknutý najmasívnejší útok bezpilotných lietadiel a diaľkovo riadených hladinových plavidiel v oblasti Sevastopoľského zálivu v histórii (takzvané špeciálne vojenské operácie)," povedal gubernátor Razvozžajev. Dodal, že cieľom útoku boli vojenské objekty ruského námorníctva v meste na juhozápade Krymu, ktorý Rusko nelegálne anektovalo v roku 2014.

Podľa ruského ministerstva obrany bolo do útoku zapojených deväť bezpilotných lietadiel a sedem diaľkovo ovládaných hladinových plavidiel. Poškodená bola minolovka Ivan Golubec. Rovnako ako predtým miestne proruské úrady aj ministerstvo oznámilo, že všetky vzdušné ciele boli pri útoku zničené.

Proruské úrady v Sevastopole vysvetlili čierny dym stúpajúci nad jednou zo zátok mesta plánovaným cvičením. Predtým guvernér uviedol, že žiadny objekt v meste nebol zasiahnutý a že situácia je pod kontrolou. Už ráno však bolo uzavreté miestne kotvisko.

Ukrajinské médiá s odvolaním sa na neoverené správy zo sociálnych sietí uviedli, že Sevastopoľom v sobotu ráno zneli explózie. Poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko na Twitteri s odvolaním sa na miestne médiá uviedol, že záchranári sa snažia uhasiť požiar na jednej z ruských lodí. Na sprievodných snímkach je vidieť dym stúpajúci z oblasti prístavu. Na telegrame Heraščenko predtým povedal, že podľa zatiaľ neoverených informácií bola zasiahnutá ruská fregata Admiral Makarov.

"Sú to pravdepodobne bojoví komári, ktorí ruskú moc toľko znepokojujú," komentovala ironicky vyjadrenie seustopoľských úradov hovorkyňa ukrajinského južného velenia Natalija Humenjuková. Narážala tým na nedávny skutočnosťami nepodložený výrok ruského veľvyslanca pri OSN Vasilija Nebenzji, podľa ktorého Rusi na Ukrajine objavili drony, ktoré môžu "šíriť komáre nakazené nebezpečnými vírusmi".

Strategický prístav Sevastopoľ je najväčším mestom na polostrove Krym, ktorý Rusko anektovalo v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014. Ukrajinskí predstavitelia v posledných mesiacoch niekoľkokrát uviedli, že ich cieľom je dobyť polostrov späť. Už pred annexou v Sevastopole sídlila ruská Čiernomorská flotila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok