Rusi sa sťahujú z Chersonu, tvrdia britské úrady. Dôkazom sú pozostatky kniežaťa Potemkina

ta3 čtk
29.10.2022 10:44

Nedávny presun pozostatkov kniežaťa Grigorija Potemkina z hrobky v okupovanom ukrajinskom meste Cherson zrejme predznamenáva ruské stiahnutie z oblasti na západnom brehu rieky Dneper. Vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine to dnes uviedlo britské ministerstvo obrany.

Rusi sa sťahujú z Chersonu, tvrdia britské úrady. Dôkazom sú pozostatky kniežaťa Potemkina
TASR/AP

Ruské médiá tento týždeň informovali, že úrady v okupovanej Chersonskej oblasti presunuli z chersonskej katedrály svätej Kataríny pozostatky kniežaťa Potemkina na ľavý breh Dnepra. Rovnako tak bol odvezený jeho pomník, ako aj pomníky ďalších ruských historických postáv: vojvodca Alexandra Suvorova či admirála Fjodora Ušakova.

"Tento symbolický presun Potemkina a odchod civilistov pravdepodobne predznamenáva ruský zámer urýchliť stiahnutie z oblasti," uvádza vo zvodke britské ministerstvo obrany. Pripomína, že v ruskej národnej identite je Potemkin silne spojený s ruským dobývaním ukrajinského územia v 18. storočí, čo podľa Londýna zdôrazňuje význam, aký ruský prezident Vladimír Putin takmer určite prikladá historickému ospravedlneniu invázie na Ukrajinu.

Ruské okupačné úrady v piatok oznámili, že dokončili sťahovanie civilistov z okupovaného Chersonu, presunuté na ľavý breh Dnepra malo byť až 70-tisíc civilistov. Ukrajinská armáda v okolí mesta už niekoľko týždňov podniká ofenzívu. Presuny civilistov Kyjev označuje za nútené deportácie. O tom, či Rusi chystajú stiahnutie svojich jednotiek z pravého brehu, alebo naopak do oblasti posielajú posily, teraz vedú vojenskí experti spory.

Cherson, ležiaci pri ústí Dnepra do Čierneho mora, mal pred vojnou približne 280 000 obyvateľov. V 18. storočí mesto nechala založiť ruská cárovná Katarína Veľká, údajne na radu kniežaťa Potemkina. Cherson sa prvým veľkým ukrajinským mestom, ktorého sa Rusi zmocnili po tohtoročnom februárovom vpáde na Ukrajinu. Mesto má obrovský strategický význam, pretože je pozemnou spojnicou medzi Rusmi ovládanými územiami na východe Ukrajiny a polostrovom Krym, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok