Za útok na plynovody Nord Stream je podľa Moskvy zodpovedná Británia, tá obvinenia odmieta

ta3 čtk
29.10.2022 14:00

Ruské ministerstvo obrany v sobotu obvinilo britské námorníctvo zo zodpovednosti za septembrové výbuchy na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori. Tvrdenie nepodložilo žiadnymi dôkazmi, upozornila agentúra Reuters. Z potrubia, ktoré vedie z Ruska do Nemecka, po výbuchu začal unikať plyn. Kremeľ už skôr pripisoval zodpovednosť Západu.

Západní politici tieto obvinenia odmietli a niektorí z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. Britské ministerstvo obrany dnešné obvinenie odmietlo ako úplne nepravdivé.

Podľa vyhlásenia z Moskvy sa na príprave a prevedení septembrovej akcie podieľali britskí vojaci z rovnakej jednotky, ktorá cvičila ukrajinských vojakov pred sobotným útokom bezpilotnými lietadlami na ruskú Čiernomorskú flotilu v Sevastopole. Títo "britskí špecialisti" podľa Moskvy pôsobia v prístavnom meste Očakov v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny.

"Podľa dostupných informácií so zástupcami tejto jednotky britského námorníctva podieľali na plánovaní, zabezpečení a realizácii teroristického činu v Baltskom mori dňa 26. septembra tohto roku s cieľom nechať vybuchnúť plynovody Nord Stream 1 a Nord Stream 2," citoval agentúra TASS z vyhlásenia ministerstva.

"Aby ruské ministerstvo obrany odvrátilo pozornosť od svojho katastrofálneho postupu pri nezákonnej invázii na Ukrajinu, uchyľuje sa k šíreniu nepravdivých tvrdení epického rozsahu. Tento vymyslený príbeh (o britskej zodpovednosti za výbuchy) vypovedá viac o sporoch vo vnútri ruskej vlády ako o Západe," napísalo popoludní na Twitteri britské ministerstvo obrany. To už niekoľko mesiacov každé ráno na rovnakom twitterovom účte zverejňuje svoje poznatky o vývoji vojny na Ukrajine.

Správy o nových problémoch s plynovodmi vedúcimi z Ruska do Nemecka sa začali objavovať 26. septembra. Dánske úrady najskôr oznámili únik z plynovodu Nord Stream 2, Švédsko potom o deň neskôr varovalo pred dvoma únikmi z Nord Streamu 1. Rusko úniky vyšetruje ako "medzinárodný terorizmus". Ruská generálna prokuratúra také vyšetrovanie zdôvodnila tým, že poškodenie plynovodov "spôsobilo Rusku značné hospodárske škody". Výbuchy vyšetrujú aj ďalšie krajiny vrátane Dánska, Švédska či Nemecka. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg označil výbuchy na plynovodoch za "sabotáž".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok