USA reagujú na útok na Rushdieho. Na nadáciu, ktorá ponúkla za tento čin odmenu, uvalili sankcie

ta3 čtk
28.10.2022 18:11

Americké ministerstvo financií v piatok uvalilo sankcie na iránsku Nadáciu 15. chordád, ktorá vypísala odmenu za útok na britského spisovateľa Salmana Rushdieho. Ten bol vážne zranený tento rok v lete pri stretnutí s čitatelia. Ministerstvo zmrazilo americký majetok nadácie, ktorú podporujú šiitski duchovní a islamskí fanatici, a zakázalo s ňou obchodovať, uviedla agentúra Reuters.

USA reagujú na útok na Rushdieho. Na nadáciu, ktorá ponúkla za tento čin odmenu, uvalili sankcie
TASR/AP

"Spojené štáty nezaváhajú vo svojom odhodlaní postaviť sa hrozbám, ktoré iránske úrady predstavujú pre univerzálne práva na slobodný prejav, slobodné náboženské vyznanie a slobodnú tlač," uviedol námestník ministra financií Brian Nelson. Útok na spisovateľa označil za šokujúci.

V roku 1989 iránska nadácia vypísala odmenu za vraždu Rushdieho. Šíitske náboženské autority vyzvali na jeho fyzickú likvidáciu kvôli románu Satanského verša, ktorý časť moslimov knihu považuje za urážku islamu. Nadácia, ktorú financujú obchodníci, vyššie duchovenstvo a islamskí fanatici, postupne odmenu zvýšila až na 3,3 milióna dolárov.

Rushdie sa stal obeťou útoku nožom v auguste tohto roku pri stretnutí s čitatelia v štáte New York. Polícia z útoku podozrieva dvadsaťštyriročného muža. Podľa vyhlásenia Rushdieho literárneho agenta Andrewa Wylieho z minulého piatku spisovateľ prišiel o oko a nemôže používať jednu ruku, pretože mu útočník prerezal nervy. V súčasnosti jeho život nie je ohrozený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok