V Kyjeve vyšli do ulíc desiatky iránskych demonštrantov, nesúhlasia s útokmi dronov na Ukrajine

ta3 tasr
28.10.2022 17:15

Niekoľko desiatok Iráncov sa v piatok zhromaždilo v centre ukrajinskej metropoly Kyjev, kde protestovali proti údajnému používaniu iránskych dronov pri ruských útokoch na Ukrajine, ktoré sa zameriavajú predovšetkým na životne dôležitú energetickú infraštruktúru. Informujeme podľa správy agentúry AFP.

V Kyjeve vyšli do ulíc desiatky iránskych demonštrantov, nesúhlasia s útokmi dronov na Ukrajine
TASR/AP

Po výzve miestnej iránskej komunity sa demonštranti zišli na centrálnom kyjevskom Námestí nezávislosti, nazývanom aj Majdan, a držali iránske i ukrajinské vlajky. Niektorí niesli v rukách pútače s nápisom "Iránci stoja pri Ukrajine".

"Krajina, kde sme sa narodili, a tamojší súčasný režim posielajú drony, aby zabíjali nás a našich priateľov," povedal pre AFP 34-ročný iránsky architekt Maziar Mian. "Je to veľmi bolestné... Musíme vyjadrovať svoj názor a dať najavo, že sme proti tomu," dodal.

Iránka Nilu (29) vysvetlila, že prišla povedať Ukrajincom: "My, Iránci, sme iní než Iránska islamská republika." Mian ďalej povedal, že prišiel s ostatnými "vyjadriť aj podporu Iráncom, ktorí doma už vyše 40 dní protestujú proti zločineckému režimu".

Ukrajina a jej západní spojenci obviňujú Irán, že Moskve dodáva drony vlastnej výroby, ktoré sa používajú pri útokoch po celej Ukrajine vrátane Kyjeva. Irán to odmieta a Moskva obvinila Západ, že takéto tvrdenia zneužíva na "vytvorenie tlaku" na Teherán.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba navrhol prerušenie diplomatických vzťahov s Iránom. V Kyjeve stále vidieť iránsku vlajku viať nad iránskym diplomatickým areálom, ale "na veľvyslanectve už nikto nie je", ako uviedol Iránec prítomný na demonštrácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok