Podľa Šutaja Eštoka schôdzu parlamentu neprerušil hekerský útok. Výpadok padol vhod koalícii, dodal

ta3/Dominik Pálka
27.10.2022 21:00

Schôdzu parlamentu prerušil hekerský útok. Referendum bude len s druhou otázkou. Aj o týchto témach diskutovali v relácii Téma dňa poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS), poslanec Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO).

20221027_tema_dna_1.jpg
TA3

Prvá otázka nie je v súlade s Ústavou SR

Ústavný súd SR rozhodol, že prvá referendová otázka o bezodkladnej demisii vlády nie je v súlade s Ústavou SR. Referendum bude len s druhou otázkou, ktorá umožňuje skrátiť volebné obdobie na základe referenda a následne vypísať predčasné voľby. Prezidentka SR Zuzana Čaputová musí referendum vyhlásiť do 90 dní. Aký má zmysel hnať ľudí krátko po voľbách do samospráv opäť k volebným urnám, ak zoberieme do úvahy nulovú úspešnosť predchádzajúcich referend?

Ondrej Dostál si myslí, Ústavný súd sa v prípade referenda rozhodol "podľa očakávaní". "Ak v minulom roku Ústavný súd rozhodol, že nie je možné takéto referendum vykonať, tak je jasné, že sa s takouto otázkou konať nemôže," dodal. 

Podľa Vetráka existujú prípady, kedy referendum môže mať záväzný charakter. Referendum by podľa neho malo mať normotvorný charakter a prvá otázka ho nemala.

"Ak by aj šéf Smeru Robert Fico nebol právnik a prečíta si minuloročné rozhodnutie Ústavného súdu, tak by znova nepoložil takúto otázku. On dobre vedel, že bude vyhlásená za protiústavnú," povedal predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR. Kritizoval Fica aj za to, že "znevažuje prezidentku".  Myslí si, že referendum bude "fiasko".

Matúš Šutaj Eštok oponoval, že viacerí ústavní právnici hovorili, že otázka je v súlade s Ústavou SR. "Politická zodpovednosť je na pleciach predkladateľov otázky v rámci referenda," dodal. 

Milan Vetrák si myslí, že opozícia "zámerne formuje takéto otázky". "Otázka sa nemôže prejavovať k jednej, konkrétnej, vláde. Fico a predseda Hlasu Peter Pellegrini môžu za to, že sú tie referendá zbabrané," povedal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok