Z Chersonskej oblasti odnášajú pamätníky, evakuovali aj proruskú samosprávu

ta3 TASR
27.10.2022 14:48

Ruská okupačná správa v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny tvrdí, že evakuovala už vyše 70-tisíc ľudí. Povedal to vo štvrtok šéf tamojšej Rusmi dosadenej oblastnej administratívy Vladimir Saľdo s tým, že týchto ľudí z mesta Cherson a jeho okolia presťahovali na ľavý breh rieky Dneper.

Z Chersonskej oblasti odnášajú pamätníky, evakuovali aj proruskú samosprávu
TASR/AP

Miestne proruské úrady zároveň civilistov stále vyzývajú, aby z oblasti odišli. Obávajú sa pritom protiofenzívy Kyjeva zameranej na opätovné získanie mesta Cherson, ktorého sa ruské ozbrojené sily zmocnili už v prvých dňoch po začatí invázie.

Proruské úrady zároveň z mesta Cherson odniesli pamätníky ruských vojvodcov Fiodora Ušakova a Alexandra Suvorova. Saľdo priblížil, že do bezpečia boli z Chrámu sv. Kataríny v Chersone presunuté aj telesné pozostatky kniežaťa Grigorija Poťomkina, ruského generála, ktorý v 18. storočí toto mesto založil.

Námestník šéfa proruskej okupačnej správy v Chersonskej oblasti Kirill Stremousov priblížil, že z Chersonu bola evakuovaná aj oblastná proruská samospráva. Napriek tomu však povedal, že ukrajinské pokusy o získanie mesta ruské sily zmarili a trval tiež na tom, že mesto udržia pod svojou kontrolou.

Chersonská oblasť je jednou zo štyroch čiastočne okupovaných administratívnych územných jednotiek – oblastí – na Ukrajine, ktoré nedávno Moskva v rozpore s medzinárodným právom anektovala. 

Cherson bol zároveň prvým veľkým ukrajinským mestom, ktoré ruské ozbrojené sily ovládli po začiatku invázie z 24. februára. Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil minulú stredu v uvedených štyroch regiónoch stanné právo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok