V Chersonskej oblasti opustilo domovy vyše 70-tisíc ľudí, tvrdí proruské vedenie

TA3 TASR
26.10.2022 17:03

Najmenej 70-tisíc ľudí odišlo za týždeň zo svojich domovov v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny, oznámil v stredu šéf Rusmi dosadenej oblastnej samosprávy Vladimir Saldo. Informovala agentúra AFP.

V Chersonskej oblasti opustilo domovy vyše 70-tisíc ľudí, tvrdí proruské vedenie
TASR/AP

"Som si istý, že za týždeň odišlo vyše 70-tisíc ľudí, keďže sme organizovali prechody (cez rieku Dneper)," uviedol Saldo pre regionálnu televíziu. Hovoril pritom o úsilí chersonskej proruskej samosprávy presunúť obyvateľov na územie kontrolované ruskou armádou - teda na ľavý breh Dnepra.

Podľa Salda však môže byť tento počet vyšší, keďže niektorí ľudia použili aj vlastné lode. Proruská samospráva vyzvala obyvateľov Chersonskej oblasti a jej metropoly Cherson, aby sa evakuovali pre protiútok ukrajinskej armády. Kyjev pritom prirovnal presun tamojšieho obyvateľstva k "deportáciám".

Saldo v stredu vydal na sedem dní zákaz vstupu na pravý breh Dnepra pozdĺž celej oblasti pre "napätú situáciu na kontaktnej línii", uvádza sa vo vyhlásení zverejnenom na jeho účtoch na sociálnych sieťach. 

Saldo vo vyhlásení tiež tvrdí, že existuje "bezprostredné nebezpečenstvo záplav" a "rozsiahleho poškodenia civilnej infraštruktúry". Kyjev podľa neho pripravuje útok na Kachovskú priehradu na Dnepri, ktorú obsadila ruská armáda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok