Mexiko schválilo homosexuálne manželstvá, Rusi chcú naopak zakázať propagovanie LGBTI

ta3 čtk
27.10.2022 11:33

Mexiko sa stalo ďalšou krajinou, kde schválili manželstvá pre páry rovnakého pohlavia. Právnu úpravu totiž odobril už aj posledný z 32 štátov mexickej federácie. Absolútne odlišná situácia je v Rusku. Tam poslanci schváli sprísnenie zákona, ktorý zakazuje informovanie o LGBTI komunite medzi deťmi, ale aj dospelými. Hrozbou sú mastné pokuty či dokonca vyhostenie z krajiny.

V Mexiku má LGBTI komunita dôvod na radosť. Ako posledný schválil homosexuálne manželstvá štát Tamaulipas. Týždeň predtým to bol štát Guerrero, odkiaľ pochádza aj súčasný mexický prezident Andrés Manuel López Obrador. Práve jeho ľavicová vláda presadzovala celoštátne uznanie homosexuálnych manželstiev. Tento inštitút uznáva celkovo už 30 krajín na svete. 

Dramaticky odlišná situácia je v Rusku. Štátna duma, dolná komora ruského parlamentu, vo štvrtok v prvom čítaní schválila úpravu kontroverzného zákona o takzvanej propagande homosexuality. Norma sa doteraz vzťahovala len na maloletých. Ak návrh prejde celým schvaľovacím procesom, bude zákaz šírenia údajnej propagandy platiť aj pre dospelých. Informujeme podľa správy agentúry Interfax.

"Počas plenárneho zasadnutia poslanci Štátnej dumy jednomyseľne v prvom čítaní prijali úpravy zákona zakazujúce propagáciu netradičných sexuálnych vzťahov," uviedol parlament vo vyhlásení.

Úprava zákona okrem iného ukladá, že trestné bude "netradičné vzťahy propagovať" nielen na verejnosti, ale aj cez internet, médiá, knihy, audiovizuálne služby, kino a reklamy. Stanovuje tiež výšku pokút za porušenie zákona, ktoré sa pre bežných občanov pohybujú v rozmedzí 50.000 až 400.000 rubľov. Cudzinci, ktorí zákon porušia, budú vyhostení zo zeme. Pre maloletých sa súčasný zákaz rozšíri aj na informácie o zmene rodu.

Zákon musí v dolnej komore prejsť ďalšími dvoma čítaniami, než sa ním bude zaoberať Rada federácie, horná komora ruského parlamentu. Následne ho k podpisu dostane ruský prezident Vladimír Putin, jeho podpis ale podľa agentúry AFP je vo väčšine prípadov iba formalitou.

Rusko schválilo kontroverzný zákon o zákaze propagácie homosexuality medzi mládežou v júni 2013. Autori zákona vtedy argumentovali tým, že je potrebné deti ochrániť pred šírením osvety o komunite LGBT+ a jej príslušníkoch. Norma si vyslúžila ostrú kritiku od Západu aj obrancov ľudských práv, podľa ktorých zákaz umlčuje hlasy komunity LGBT+ a pre jej príslušníkov vrátane detí utvára nepriateľské prostredie. Zákon tiež v podstate zakazuje demonštrácie alebo verejné zhromaždenia na podporu LGBT+, pretože podobné akcie vo verejnom priestore môžu potenciálne vidieť alebo počuť mladiství, napísala agentúra AP.

"Musíme našich občanov aj Rusko ochrániť pred rozkladom a vymieraním, pred temnotou prichádzajúcou zo Spojených štátov a európskych krajín," uviedol vo vyhlásení predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin. Nový zákon môže podľa neho mať vo finálnej podobe ešte prísnejšie znenie, pretože poslanci môžu pri ďalších čítaniach podávať svoje návrhy úprav.

AFP podotýka, že v posledných rokoch v súvislosti s údajnou "dekadenciou" západnej spoločnosti, ktorú Putin hlasno kritizuje, v Rusku silnie politická konzervatívna línia. Tú ďalej podporila ruská invázia na Ukrajinu, ktorú Kremeľ rámcuje aj ako boj proti západným hodnotám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok