USA predstavili nové iránske sankcie, postihnú úradníkov i väzenskú službu

TA3 ČTK
26.10.2022 17:56

Spojené štáty uvalili ďalšie sankcie na predstaviteľov iránskeho režimu, konkrétne zástupcov provinčných úradov, vedúcich pracovníkov väzenskej služby a predstaviteľov kybernetického sektora. Na svojej webovej stránke o tom v stredu informovalo americké ministerstvo financií. USA Irán sankcionujú kvôli brutálnemu potláčaniu protestov za ľudské práva a vypínaniu internetu v krajine.

BIELY DOM 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Medzi postihnutými osobami je napríklad veliteľ Spravodajskej organizácie islamských revolučných gárd (IRGC IO) Mohammad Kazemí, ktorý podľa ministerstva "dohliada na jednu z najbrutálnejších bezpečnostných služieb s dlhou históriou vnútorného utláčania".

Ďalším je Hedaját Farzádí, dozorca v iránskej väznici Evín, v ktorej sú protestujúci vystavovaní mučeniu aj iným formám fyzického násilia, uvádza ministerstvo. Sankcie pre desať iránskych predstaviteľov znamenajú zmrazenie majetku v USA a zákaz prevádzkovania finančných transakcií v Spojených štátoch. Ministerstvo uvádza, že Washington môže uvaliť ďalšie sankcie aj na zahraničné subjekty, ktoré iránskym predstaviteľom umožnia postihy obchádzať.

Streda je 40. dňom od úmrtia Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela v policajnej väzbe. Tisíce žien aj mužov sa pri tejto príležitosti zišli v jej rodnom meste Sakíz v iránskej provincii Kurdistan, kde úrady nasadili veľký počet príslušníkov poriadkovej polície. Tá podľa svedka agentúry Reuters do davov strieľala.

Iránom otriasajú protesty po smrti Amíníovej v septembri, keď ju mravnostná polícia zatkla za zle nasadený hidžáb. Protestujúci na čele so ženami, ktoré na demonštráciách hádžu svoje hidžáby do ohňa a strihajú si vlasy, protestujú proti islamskému sociálnemu konzervatizmu a policajnému násiliu. Podľa ochrancov ľudských práv v protestoch zahynulo vyše 200 ľudí a stovky demonštrantov boli zatknuté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok