Protesty v Iráne pokračovali v Amíníovej rodnom meste. Bezpečnostné zložky začali strieľať do davu

TA3 TASR
26.10.2022 15:05

Iránske bezpečnostné zložky začali strieľať do davu nespokojných obyvateľov v meste Sakíz v iránskom Kurdistane po tom, ako si demonštranti pri hrobe Mahsy Amíníovej pripomenuli 40 dní od jej smrti. Uviedla to v stredu ľudskoprávna skupina Hengaw, informuje Informovala agentúra AFP.

Protesty v Iráne pokračovali v Amíníovej rodnom meste. Bezpečnostné zložky začali strieľať do davu
TASR/AP

Pri zásahu voči demonštrantom použili aj slzotvorný plyn, spresnila na sociálnej sieti Twitter skupina so sídlom v Nórsku, ktorá monitoruje porušovanie ľudských práv v Kurdistane.

Ľudia sa pri Amíníovej hrobe zhromaždili na 40. deň od jej smrti, kedy sa podľa miestnych tradícií končí obdobie smútku za zosnulým.

Mahsá Amíníová (22 rokov) zomrela v Teheráne 16. septembra tri dni po zatknutí mravnostnou políciou pre údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy. V iránskom hlavnom meste bola Kurdka spolu so svojím mladším bratom.

Jej smrť vyvolala najväčšie protesty v islamskej republike za uplynulé tri roky, píše AFP. Na ich čelo sa postavili mladé ženy a školáčky, ktoré si z hláv strhávali a pálili svoje hidžáby a postavili sa na odpor bezpečnostným zložkám v uliciach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok