Pri teroristickom útoku v Iráne zahynulo 15 ľudí, ďalších 40 ich utrpelo zranenia

TA3 ČTK
26.10.2022 17:22

Pri teroristickom útoku v šiitskej svätyni v juhoiránskom meste Šíráz zahynulo najmenej 15 ľudí, ďalších 40 ľudí utrpelo zranenie, uviedla iránska štátna agentúra IRNA. Agentúra Mízan, ktorá sa špecializuje na justíciu, informovala, že útok spáchali traja ozbrojení muži. Podľa niektorých informácií na sociálnych sieťach boli dvaja páchatelia útoku zadržaní, po ďalšom polícia pátra.

Pri teroristickom útoku v Iráne zahynulo 15 ľudí, ďalších 40 ich utrpelo zranenia
TASR/AP

K útoku sa následne prihlásila teroristická skupina Islamský štát. Útočníci sa pohybovali v aute a strieľali na veriacich a na miestnych zamestnancov pri vchode do svätyne, opísala štátna agentúra s odvolaním sa na svedkov. Podľa niektorých informácií nešlo o iránskych občanov. Polooficiálna agentúra Tasním napísala, že medzi mŕtvymi je niekoľko žien a detí.

Agentúra IRNA útočníkov označila ako takfírov, čo je termín používaný šiitmi pre sunnitských extrémistov, práve najmä z hnutia Islamský štát (IS). Sunnitskí extrémisti útočili na šiitske sväté miesta v Iráne už v minulosti, poznamenala agentúra AP.

Podľa prezidenta Ebráhíma Raísího útok na svätyňu nezostane bez odpovede. Raísí uviedol, že "nepriatelia Iránu sa po tom, čo sa im nepodarilo vytvoriť rozkol v zjednotených radách národa, mstí násilím a terorom". "Toto zlo rozhodne nezostane bez odpovede a bezpečnostné a poriadkové zložky uštedria lekciu tým, ktorí útok naplánovali a vykonali," dodal Raísí.

Ako uviedol minister vnútra Ahmad Vahídí, zranených bolo veľké množstvo ľudí, niektorí z nich vážne, a preto sa môže počet obetí útoku ešte zvýšiť. Dodal, že protesty, ktoré zachvátili Irán v uplynulých týždňoch, pre podobné "teroristické útoky" pripravili pôdu.

Útok v Šíráze sa odohral v čase, keď Iránom zmietajú jedny z najväčších protivládnych protestov za poslednú dobu. Tisíce ľudí sa v stredu zišli v meste Sakíz v iránskej provincii Kurdistan, aby podľa tradície po 40 dňoch trúchlenia spomenuli na Mahsu Amíníovú, mladú Iránku kurdského pôvodu, ktorá v septembri zomrela v policajnej väzbe.

Polícia Amíníovú zadržala podľa médií kvôli tomu, že mala príliš voľne nasadený hidžáb - šatku, ktorou si má žena v moslimskej spoločnosti zakrývať vlasy, krk a poprsie a ktorú musia ženy v Iráne od islamskej revolúcie z roku 1979 povinne nosiť na verejnosti. Podľa polície žena utrpela infarkt, podľa kritikov a jej rodiny však zomrela na následky policajnej brutality. Iránom od tej doby otriasajú protesty, pri ktorých podľa ľudskoprávnych organizácií prišlo o život najmenej 250 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok