ROZHOVOR: Pre LGBTI+ nevieme urobiť ani minimum, hovorí Valášek. S OĽANO prišlo podľa neho sklamanie

ta3/ Nicolette Ftáčková
29.10.2022 00:00

Hnutiu Progresívne Slovensko sa vo voľbách v roku 2020 nepodarilo dostať do parlamentu. V súčasnosti majú podľa zverejnených prieskumov reálnu šancu zmeniť to. Podpredsedu hnutia Tomáša Valáška sme sa pýtali, čo urobia tentokrát počas kampane inak, s ktorými stranami si vedia predstaviť spoluprácu, a aj na to, ako hodnotia smutné udalosti posledných týždňov.

ROZHOVOR: Pre LGBTI+ nevieme urobiť ani minimum, hovorí Valášek. S OĽANO prišlo podľa neho sklamanie
Facebook.com/Progresívne Slovensko

V rozhovore sa dozviete:

  • s ktorými stranami si Progresívne Slovensko (PS) nevie predstaviť spoluprácu,
  • ako hodnotí Valášek súčasný stav fungovania V4,
  • akú pomoc ponúkajú po tragédii na Zámockej,
  • či znova predložia návrh zákona o pomoci tehotným ženám.

Počas volieb v roku 2020 sa hnutie Progresívne Slovensko nedostalo do parlamentu. Prieskum agentúry Polis pre SITA uviedol, že ak by sa parlamentné voľby konali v októbri tohto roku, PS by skončilo na štvrtom mieste s takmer ôsmimi percentami. Čomu pripisujete tento nárast?

Ponúkame alternatívu aj k tým skorumpovaným, ktorí viedli krajinu za Roberta Fica a Petra Pellegriniho, aj k tejto súčasnej rozhádanej vláde. Toľko ľudí vložilo nádej na zmenu do strán ako OĽANO, a teraz sú trpko sklamaní. PS v mnohom predstavuje zmenu, ktorá mala prísť v roku 2020 a neprišla. Sme strana, ktorá nielenže nekradne, ale je pripravená riadiť rezorty odborne a kvalitne, správať sa ku koaličným partnerom férovo a slušne a k voličom s úctou. Neurážať tých, ktorí s nami nesúhlasia, ako to robí Igor Matovič.

Teoreticky máte šancu sa tentokrát dostať do parlamentu. Čo urobíte inak?

Na rozdiel od minulej kampane stojíme nohami pevne na zemi. Poučili sme sa, že priazeň voličov si treba zaslúžiť každý deň, trpezlivou a dôslednou prácou, kvalitnou ponukou ľudí a dobrým programom. Súčasné dobré výsledky v prieskumoch berieme s rezervou. Teší nás priazeň voličov, ale vnímame ju, nie ako dôvod na oslavu, ale ako povzbudenie do ďalšej práce.

Čomu sa chcete primárne venovať vo svojom programe? Čo si podľa vás žiada najväčšiu pozornosť?

PS má tradične tri piliere: liberálny, zelený a sociálny, pričom všetky tri budú kľúčové aj v našom volebnom programe. Chceme, aby ľudia na Slovensku žili v slobode, v zdravom životnom prostredí a v dôstojných podmienkach. Krízy, ktorým čelíme (vojna na Ukrajine, energetická aj klimatická kríza), zároveň ukazujú na dôležitosť spoločných európskych riešení. Sme radi, že práve predseda PS Michal Šimečka je druhý najvyššie postavený Slovák v EÚ. Ako podpredseda Európskeho parlamentu môže od prvého momentu vplývať na rozhodnutia orgánov EÚ a posilňovať tak pozíciu Slovenska, čo aj pravidelne robí. Práve naša jasná zahraničnopolitická orientácia a ukotvenie v štruktúrach EÚ a NATO, si bude podľa nás v najbližších rokoch vyžadovať veľkú pozornosť.

Tomáš Valášek ešte pred vstupom do hnutia PS pôsobil ako veľvyslanec Slovenska pri NATO. Pracoval tiež ako poradca skupiny expertov Madeleine Albrightovej. Založil a neskôr šéfoval pobočke Svetového bezpečnostné inštitútu v Bruseli. Má skúsenosti s vedením Inštitútu pre stredoeurópsku politiku. Viedol zahraničnú politiku a obranu v londýnskom Centre pre európsku reformu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok