ROZHOVOR: Pre LGBTI+ nevieme urobiť ani minimum, hovorí Valášek. S OĽANO prišlo podľa neho sklamanie

ta3/ Nicolette Ftáčková
29.10.2022 00:00

Hnutiu Progresívne Slovensko sa vo voľbách v roku 2020 nepodarilo dostať do parlamentu. V súčasnosti majú podľa zverejnených prieskumov reálnu šancu zmeniť to. Podpredsedu hnutia Tomáša Valáška sme sa pýtali, čo urobia tentokrát počas kampane inak, s ktorými stranami si vedia predstaviť spoluprácu, a aj na to, ako hodnotia smutné udalosti posledných týždňov.

ROZHOVOR: Pre LGBTI+ nevieme urobiť ani minimum, hovorí Valášek. S OĽANO prišlo podľa neho sklamanie
Facebook.com/Progresívne Slovensko

Ako hodnotíte súčasný stav a perspektívy fungovania V4, v ktorej komunikácia, ako priznal premiér Eduard Heger, zamrzla?

Zamrzla spolupráca vo V4 na európskej pôde, a ako dobre. Viktor Orbán nie je niekto, s kým chceme byť v Bruseli vnímaní ako spojenec. Ubližuje to našej reputácii a oslabuje schopnosť presadiť v EÚ veci dôležité pre Slovensko. Vo V4 to škrípalo už dlhšie, ale klincom do rakvy jej európskej dimenzie, bola vojna na Ukrajine. Orbán v nej podporuje viac Putina ako obeť jeho agresie, Ukrajinu. Rozhneval si tým aj poľskú vládu, ktorá ho dovtedy viac-menej držala. V4 je však viac ako koordinovanie pozícií v Bruseli. Teší ma, že kultúrna či vedecká spolupráca ďalej fungujú, veď sme susedia a stáročia žijeme bok po boku.

Prečo ubližujeme LGBTI+ ľuďom?

Tragédia na Zámockej otriasla celým Slovenskom. Očakávalo sa, že návrh, ktorý predložila SaS o partnerskom spolužití, prejde. Opak je však pravdou. PS tiež odsúdilo incident. Pomôžete aj inak, napríklad predložením návrhu, ktorý by uľahčil život LGBTI+ komunite na Slovensku?

Obdobný návrh sme už predložili, dokonca dvakrát, naposledy len asi týždeň pred útokom na Zámockej. Zlepšenie právnej ochrany LGBTI+ párov je našou dlhodobou prioritou. Návrh zákona PS bol ambicióznejší ako návrh z dielne SaS. Riešime v ňom aj osudy detí, ktoré sú vychovávané LGBTI+ pármi. Navrhovali sme možnosť ich osvojenia nebiologickým rodičom, aby boli chránené aj deti aj pozostalí, v prípade úmrtia biologického rodiča. Náš návrh bol, žiaľ, poslancami dvakrát zamietnutý. Je smutné, priam poburujúce, že ani vražda dvoch ľudí poslancami neotriasla natoľko, aby schválili aspoň ten slabší návrh strany SaS.

Máte informácie, ako túto vraždu prekvalifikovanú na teroristický útok vnímali vaši bývalí kolegovia či známi v Európe?

So šokom a smútkom. Nie sme sami v Európe, kto podobné útoky zažil, sme však medzi najzaostalejšími v ochrane práv LGBTI+ ľudí. Napríklad v Česku, môžu už od roku 2006 uzavrieť registrované partnerstvo. Vo väčšine krajín ďalej na západ, vrátane krajín s tak tradične silnou katolíckou tradíciou ako je Írsko či Španielsko, je úplne normálna aj možnosť uzavrieť manželstvo. Len my nevieme urobiť ani to úplné minimum pre páry rovnakého pohlavia. Veď sú to občania a ľudia ako každý iní, rovní pred Ústavou Slovenskej republiky. Čoho sa bojíme? Prečo im potrebujeme ubližovať? Tomu naši partneri v zahraničí nerozumejú. Ani ja.

Pred dvoma týždňami ste stiahli svoj zákon o pomoci tehotným ženám z programu schôdze parlamentu, pretože ste chceli zabrániť poslankyni Anne Záborskej, aby prišla so svojím návrhom pomoci, ktorý by podľa vás obmedzoval bezpečný prístup k interrupciám. Rozmýšľali ste, že predložíte tento návrh znovu, možno s obmenami?

Nemáme dôvod náš návrh zmeniť. Sú v ňom výborné opatrenia, ktoré by na rozdiel od návrhu pani Záborskej reálne pomohli tehotným ženám. A to bez tých nášľapných mín, ktoré sa objavujú v jej návrhu, ako napríklad nezmyselné dotazníky, ktorými šikanuje ženy čakajúce na interrupciu. Lenže zloženie parlamentu je také, že náš návrh mal relatívne malú šancu na úspech. Preto sme ho stiahli, lebo tým skomplikujeme výhľad na úspech návrhu pani Záborskej v parlamente. Žiaľ, to je maximum, čo vieme urobiť pre tehotné ženy na Slovensku s týmto zložením parlamentu. Reálny pokrok bude musieť počkať až na voľby, a bude záležať, samozrejme, na rozhodnutí voličov a hlavne voličiek.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok