Zakladateľ Wagnerovcov sa stretol s Putinom, sťažoval sa na ruských veliteľov, uvádza americký denník

ta3 čtk
26.10.2022 07:32

Zakladateľ ruskej Wagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin podľa amerického denníka The Washington Post v osobnom rozhovore s prezidentom Vladimirom Putinom kritizoval chyby ruských armádnych veliteľov na Ukrajine. Prigožin má podľa informácií amerických spravodajských služieb, na ktoré sa denník odkazuje, stále napätejšie vzťahy s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgom.

Zakladateľ Wagnerovcov sa stretol s Putinom, sťažoval sa na ruských veliteľov, uvádza americký denník
TASR/AP (ilu)

Na Ukrajine podľa predchádzajúceho oznámenia ukrajinskej vojenskej rozviedky bojuje asi 8000 žoldnierov z Wagnerovej skupiny (v ruskom prepise Vagnerovej). Väčšinu z nich tvoria naverbovaní trestanci, tvrdí aj rozviedka.

Prigožin podľa nemenovaného zdroja amerického denníka konkrétne kritizoval, že ruské ministerstvo obrany ukladá wagnerovcom príliš veľa povinností, ale nevyčleňuje dosť finančných a materiálnych prostriedkov na to, aby skupina mohla tieto úlohy plniť. Prigožin však vo vyjadrení pre Washington Post poprel, že by s Putinom hovoril, aj že by priebeh bojov na Ukrajine kritizoval.

Zdroj denníka tiež uviedol, že Prigožin zrejme stojí za videom, ktoré sa predtým šírilo na sociálnych sieťach a na ktorom sa žoldnieri skupiny sťažovali na nedostatok jedla a nábojov. Cieľom tohto videa bolo zrejme prinútiť Kremeľ, aby na bojovníkov skupiny vyčlenil viac prostriedkov.

Miliardár Prigožin ešte len v septembri priznal napojenie na Wagnerovu skupinu aj skutočnosť, že ju v roku 2014 založil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok