Rusko plánuje každoročné cvičenie jadrových zbraní, o jeho vykonaní informovalo Spojené štáty

ta3 tasr
26.10.2022 07:25

Rusko informovalo Spojené štáty o svojom pláne usporiadať cvičenie svojich jadrových síl. V utorok to oznámil hovorca amerického letectva Patrick Ryder. Informujeme na základe správy agentúry Reuters.

Spojené štáty uviedli, že očakávajú, že súčasťou cvičenia ruských jadrových síl bude aj odpaľovanie striel, pričom poznamenali, že Rusko už v minulosti v rámci cvičných odpalov testovalo medzikontinentálne balistické rakety.

"Spojené štáty boli upovedomené a ako sme už predtým zdôraznili, ide o rutinné každoročné cvičenie Ruska," uviedol Ryder. Ďalšie podrobnosti odmietol poskytnúť.

Podľa zmluvy New START je Rusko povinné vopred informovať o o takýchto cvičeniach, tvrdia predstavitelia USA. Zmluva New Start zaväzuje Rusko a Spojené štáty, aby obmedzili svoje arzenály jadrových hlavíc.

Americký prezident Joe Biden v utorok varoval Rusko pred použitím jadrovej zbrane vo vojne na Ukrajine a povedal, že takéto vystupňovanie konfliktu by bolo ťažkou chybou.

Biden dostal od novinárov otázku, či podľa jeho mienky Rusko pripravuje útok špinavou bombou, z ktorého potom obviní Ukrajinu. Prezident odpovedal: "Rusko by urobilo neuveriteľne vážnu chybu, keby použilo taktickú jadrovú zbraň."
       

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok