Odvolaniu z postu generálneho riaditeľa SND predchádzala politická šikana, uviedol Drlička

TA3 TASR
25.10.2022 12:12

Odvolaniu predchádzala politická šikana. Na utorkovej tlačovej konferencii to v súvislosti so svojím odvolaním uviedol končiaci generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Matej Drlička. Na stretnutí s médiami, na ktorom sa ospravedlnil za svoje výroky o politikoch, mu zároveň deklarovali podporu zamestnanci i jeho spolupracovníci v manažmente, ktorí v prípade Drličkovho odchodu plánujú takisto rezignovať.

"Ospravedlňujem sa za to, čo som povedal, súhlasím s tým, že verejný činiteľ takéto výroky vyslovovať nemá," uviedol Drlička, ktorý zároveň zdôraznil, že cieľom nebolo štvať ľudí proti politikom. "Žiadnemu politikovi neprajem nič zlé, preto aj spájať moje výroky s tragédiou na Zámockej nie sú na mieste," upozornil. 

Výroky o "politikoch, ktorí nanešťastie ešte dýchajú", mali podľa jeho slov opísať situáciu súvisiacu s redukciou operného súboru SND v rámci diskusného bloku činovníkov európskych umeleckých scén na tému Kultúra politika. "Bol som v tom, že ide o uzavretú diskusiu, nevedel som že je z toho robený online prenos. To, samozrejme, neospravedlňuje moje slová, no vysvetľuje to kontext, v ktorom som to povedal," vyhlásil Drlička, ktorý za svojim slovami vidí aj tlak a doslova šikanu politikov.

"Rozpútala sa v súvislosti s témou prepúšťania sólistov operného súboru a situácii, ktorá nastala pri vysvetľovaní tejto témy na rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá," povedal Drlička. Postup a správanie sa členov parlamentného výboru boli podľa neho neúctivé a vzdialené konštruktívnej odbornej diskusii. Rokovanie podľa Drličku spustilo politickú šikanu. "Prejavovala sa rôznymi formami, od vyjadrení členov výboru, ktorí chceli okamžite moju hlavu, predvolaní a až po kontroly, ktoré nám sem neustále posielali a chceli niečo nájsť," zdôraznil.

V prípade svojho konca deklaroval, že ministerke kultúry SR Natálii Milanovej (OĽANO) ponúkol v rámci sankcie za svoje výroky niekoľko možností vrátane možnosti dokončiť mandát do konca sezóny. "Nebolo to prijaté, v pondelok (24. 10.) som sa dozvedel, že som odvolaný k 1. novembru. Verím, že so zložitou situáciou si môj nasledovník poradí," povedal Drlička, zdôrazňujúc, že pri riešení problémov a rozbehnutých projektov nesmie dočasné provizórne manažovanie SND trvať dlho. Odchod spolu s ním oznámili aj členovia najužšieho manažmentu.

Za zamestnancov a členov umeleckých zložiek SND vyzval ministerku k späťvzatiu svojho rozhodnutia herec a Tomáš Maštalír. Zdôraznil, že Drličkovým odchodom sa ukončí obrodenie SND, a to z dôvodu "jedného nešťastného vyjadrenia, ktorými je verejný a politický priestor v posledných rokoch preplnený".

Milanová odvolala Drličku k 1. novembru. Dôvodom boli jeho medializované vyjadrenia na adresu umelcov a politikov. Podľa ministerky sú za hranicou slušného správania a kultúrnosti a nezlučiteľné s verejne činnou osobou zodpovednou za svoje výroky. Drlička sa za svoje slová ešte v piatok (21. 10.) ospravedlnil, ministerke zároveň ponúkol rezignáciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok