Kedy je ideálny čas dať dieťaťu vlastný telefón? Nebuďte pokrytci, radia odborníci

ta3/Veronika Kužmová
1.11.2022 05:00

Smartfóny sa stali pevnou súčasťou každodenného života dospelých. A nie len ich. Výsledky prieskumov ukazujú, že až 91 percent 11-ročných detí má vlastný telefón. Kedy je ten správny čas kúpiť dieťaťu mobil? Čo ak ho už majú všetci jeho spolužiaci? Moderná dilema, na ktorú podľa vedcov nie je jednoznačná odpoveď.

Čína mobil tablet 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

V skutočnosti, zatiaľ čo smartfóny sú často považované za dôvod, pre ktorý deti trávia menej času vonku, dánska štúdia vykonaná na vzorke detí vo veku jedenásť až pätnásť rokov ukázala, že telefóny sú pre ne prostriedkom k samostatnosti a mobilite, a to najmä preto, že im pomáhajú orientovať sa v neznámom prostredí a u rodičov zvyšujú pocit bezpečia.

"Predstavte si, že ste tínedžer s množstvom otázok, na ktoré sa hanbíte opýtať. Napríklad cítite, že vaša sexuálna orientácia je iná ako u vašich priateľov alebo máte obavy z klimatických zmien a dospelých okolo tieto témy nezaujímajú,“  dodala k téme Sonia Livingstone, profesorka sociálnej psychológie na London School of Economics.

Pozor na riziká

Samozrejme, možnosť byť v takmer nepretržitej komunikácii s rovesníkmi sa nezaobíde bez určitého rizika. Tínedžeri môžu byť obzvlášť citliví na spätnú väzbu sociálnych médií. Určité vývojové zmeny počas dospievania môžu znamenať, že mladí ľudia sa stanú citlivejšími na postavenie a medziľudské vzťahy a používanie sociálnych médií sa pre nich stane viac stresujúcim.

Väčšina doterajších výskumov v tejto oblasti sa zameriavala skôr na dospievajúcich, než na deti, v dôsledku čoho nie je možné predstaviť jednoznačnejšie riešenia a konkrétnu odpoveď na otázku "Kedy je ten správy čas kúpiť dieťaťu telefón?“. Takáto kúpa je pre mnohých rodičov praktickým rozhodnutím a možno ju vnímať aj ako akýsi míľnik na ceste k dospelosti. 

"Myslím si, že deťom to dáva pocit nezávislosti a zodpovednosti,“ hovorí Anja Stevicová, výskumníčka na oddelení komunikácie na Viedenskej univerzite v Rakúsku. "Rodičia by ale určite mali zvážiť, či je ich dieťa dostatočne zodpovedné na to, aby malo vlastné mobilné zariadenie,“ doplnila Stevic.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok