Kedy je ideálny čas dať dieťaťu vlastný telefón? Nebuďte pokrytci, radia odborníci

ta3/Veronika Kužmová
1.11.2022 05:00

Smartfóny sa stali pevnou súčasťou každodenného života dospelých. A nie len ich. Výsledky prieskumov ukazujú, že až 91 percent 11-ročných detí má vlastný telefón. Kedy je ten správny čas kúpiť dieťaťu mobil? Čo ak ho už majú všetci jeho spolužiaci? Moderná dilema, na ktorú podľa vedcov nie je jednoznačná odpoveď.

Čína mobil tablet 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

O účinkoch smartfónov a sociálnych médií na vývoj detí a tínedžerov existuje množstvo nezodpovedaných otázok. Rodičia sa často obávajú, či nekupujú dieťaťu Pandorinu skrinku. Ako uvádza BBC, dokonca aj Madonna verejne prehlásila, že ľutuje, že dala svojim starším deťom telefóny už v 13 rokoch. 

Mobil ich vedie k samostatnosti

Údaje britského regulačného úradu pre komunikáciu Ofcom ukazujú, že drvivá väčšina detí v Spojenom kráľovstve (91 %) vlastní smartfón od 11 rokov. V USA 37 % rodičov deväť až 11-ročných detí tvrdí, že ich dieťa má vlastný mobil. V európskej štúdii vykonanej v 19 krajinách uviedlo až 80 % detí vo veku od deväť do 16 rokov, že používajú smartfón na pripojenie k internetu denne alebo takmer denne.

Profesorka psychológie na Kalifornskej univerzite Candice Odgersová analyzovala viacero štúdií a metaanalýz zameraných na vplyv digitálnych technológií na duševné zdravie detí a dospievajúcich, no žiadne konzistentné spojenie medzi ich používaním a blahom tínedžerov neodhalila.

Podobnému výskumu sa venovala aj Amy Orbenová, experimentálna psychologička na Univerzite v Cambridge, ktorá hovorí, že odhalené výsledky vykazujú vysokú mieru relativity a variácie, teda vždy závisia od individuálnych okolností. "Jediný človek, ktorý môže naozaj posúdiť vplyv technológií na deti sú ich najbližší, dodala Orbenová.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok