ROZHOVOR: Extrémistické sily prinášajú spoločnosti len problémy, tvrdí Mesežnikov

ta3/Nicolette Ftackova
12.11.2022 06:00

Bez dopytu nie je ponuka. Platí to aj pre stredové umiernené strany v slovenskom politickom spektre. Ako uviedol politológ Grigorij Mesežnikov v rozhovore pre ta3, stredoľavicové strany na Slovensku fakticky nemáme. Stredopravicové zase nie sú ani vo vláde, a pritom sú podľa neho dôležité pre modernizáciu a demokratizáciu spoločnosti.

ROZHOVOR: Extrémistické sily prinášajú spoločnosti len problémy, tvrdí Mesežnikov
TASR/AP

Ako sú na tom umiernené a stredové strany v krajinách V4?

Vo všetkých krajinách sú takéto sily. V Českej republike dokonca vládnu, z tohto pohľadu je nám najbližšie. V Poľsku aj Maďarsku stredové strany tiež existujú. V Poľsku je to napríklad Občianska platforma, ktorá je však v opozícii. Tam vládne strana PiS, je to konzervatívnejšia strana, viac pravicovejšia ako stredová. Poľská vláda je výraznejšie posunutá k pravicovému konzervativizmu. 

V Maďarsku je to napríklad strana Fidesz, dosť posunutá doprava a opozičné spektrum je skôr stredoľavicové. V Poľsku je napríklad Občianska platforma súčasťou Európskej ľudovej strany, je to umiernená, konzervatívno-liberálna strana, hlási sa k európskym ľudovcom.

Môžete uviesť príklad klasickej stredovej umiernenej strany v niektorej z vyspelých demokracií?

Určite. V Nemecku je to liberálna strana FDP a konzervatívna CDU. V Rakúsku sú to ľudovci. Všetky liberálne strany môžeme zaradiť spolu a s umiernenými konzervatívcami do kategórie stredopravých strán. Vo Veľkej Británii sú liberáli klasickou, umiernenou stredovou stranou. Labour Party je stredoľavá strana, Toryovci sú konzervatívci.

Britskí konzervatívci, ale aj poľská strana PiS a naša SaS sú súčasťou európskej straníckej rodiny European Conservatives and Reformists (ECR). Myslím si však, že SaS je oveľa stredovejšia ako PiS.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok