Biden uvítal výber Sunaka za nového britského premiéra. Je to ohromný a prelomový míľnik, povedal

TA3 TASR
25.10.2022 07:20

Americký prezident Joe Biden označil v pondelok výber Rishiho Sunaka za nového lídra britskej konzervatívnej strany, a teda aj britského premiéra, za prelomový. Informovala agentúra AFP. Biden označil výber Sunaka za nového britského premiéra za prelomový

Biden uvítal výber Sunaka za nového britského premiéra. Je to ohromný a prelomový míľnik, povedal
TASR/AP

"Je to ohromný, prelomový míľnik, na ktorom záleží," uviedol Biden v Bielom dome počas oslavy hinduistického sviatku dívalí, ktorý sa v týchto dňoch oslavuje v Indii. Sunak bude prvým premiérom Spojeného kráľovstva s ázijským pôvodom - jeho rodičia majú indický pôvod a narodili sa v afrických krajinách.

Horovkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová predtým uviedla, že Biden bude so Sunakom hovoriť v nasledujúcich dňoch. "Prezident Biden sa teší na rozhovor so Sunakom, ktorý sa uskutoční v nasledujúcich dňoch, a na spoluprácu so Spojeným kráľovstvom," uviedla Jean-Pierreová.

Dodala, že americký prezident musí podľa protokolu čakať, kým sa nastupujúci britský premiér nestretne s britským monarchom, aby mu mohol zatelefonovať a oficiálne zagratulovať. Sunak sa s britským kráľom Karolom III., ktorý ho vymenuje za premiéra, stretne v utorok.

Sunak sa v pondelok stal novým lídrom britskej Konzervatívnej strany keď získal dostatočnú podporu poslancov a jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila. Súboj o nového lídra konzervatívcov sa začal minulý štvrtok, keď premiérka Liz Trussová odstúpila po necelých šiestich týždňoch vo funkcii. Začiatkom septembra nahradila Borisa Johnsona, ktorý odstúpil po sérii škandálov.        

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok