Thaci vylúčil možnosť poskytnúť Srbom na severe autonómiu

TASR, TA3
16.1.2013 17:57

Kosovský premiér Hashim Thaci dnes rezolútne vylúčil možnosť udelenia autonómie etnickým Srbom na severe krajiny, výmenou za čo by Srbsko podporilo snahy svojej bývalej provincie získať kreslo v OSN.

"Nebude žiadne delenie, žiadna autonómia, žiadne osobitné postavenie," povedal Thaci v rozhovore pre agentúru Associated Press.

Reagoval na vyjadrenie srbského premiéra Ivicu Dačiča, ktorý v utorok navrhol, že by jeho krajina mohla podporiť členstvo Kosova v OSN, ak by Priština umožnila srbskej menšine v Kosove autonómiu.

Thaci privítal "zmenu srbského postoja", ale trval na tom, že členstvo v OSN "nezávisí od vôle" Belehradu.
Thaci a Dačič sa stretnú vo štvrtok v Bruseli na ďalšom kole rokovaní pod záštitou Európskej únie.

Nezávislosť Kosova už uznalo 96 krajín sveta, vrátane väčšiny členských krajín EÚ a USA, Srbsko však jednostranný krok ostro odmietlo.

Kosovský vodca uznal, že členstvo v OSN bude komplikovaná záležitosť, keďže Rusko, ktoré má v Bezpečnostnej rade OSN právo veta, je na strane Srbska. Vyjadril však nádej, že vyjednanie mierovej zmluvy medzi Kosovom a Srbskom túto prekážku odstráni. "Nebude dôvod, aby Rusko robilo obštrukcie Kosovu, keď sa Kosovo a Srbsko vzájomne uznajú," citovala Thaciho agentúra Associated Press.

Štvrtkové rokovania sa prvýkrát budú priamo zaoberať pálčivou záležitosťou severu Kosova spravovaného Srbmi, ktorí vzdorujú kosovským orgánom a chcú byť súčasťou Srbska. Srbi žijúci na severe prijímajú pokyny i financovanie od Belehradu a vzpierajú sa vláde Prištiny, napísala Associated Press.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok