Najväčšie privilégium môjho života, hovorí Sunak. Británii prisľúbil stabilitu, Karol III. ho vymenuje v utorok

ta3 tasr
24.10.2022 18:48

Nový líder britskej Konzervatívnej strany Rishi Sunak v pondelok prisľúbil, že v čase ekonomickej krízy prinesie Británii i konzervatívcom "stabilitu a jednotu". Britský kráľ Karol III. ho v utorok oficiálne vymenuje za britského premiéra. Informuje o tom agentúra AFP.

Najväčšie privilégium môjho života, hovorí Sunak. Británii prisľúbil stabilitu, Karol III. ho vymenuje v utorok
TASR/AP

"Spojené kráľovstvo je skvelá krajina, ale niet pochýb, že čelíme vážnej ekonomickej výzve," povedal Sunak v prvom verejnom vystúpení po pondelkovom úspechu vo voľbách lídra konzervatívcov. Ako líder konzervatívcov sa stane aj novým britským premiérom.

Na začiatku príhovoru ocenil dosluhujúcu premiérku Liz Trussovej za jej "oddanú verejnú službu" Británii počas "mimoriadne zložitých okolností", citovala Sunaka spravodajská stanica Sky News.

"Sľubujem, že vám budem slúžiť s čestnosťou a pokorou," pokračoval. Skutočnosť, že sa stane britským premiérom bude podľa jeho slov "najväčším privilégiom jeho života".

Sunak sa v pondelok stal novým lídrom Konzervatívnej strany keď získal dostatočnú podporu poslancov a jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila. Do úradu ho oficiálne vymenuje kráľ Karol III., ktorý zároveň prijme rezignáciu odchádzajúcej premiérky Liz Trussovej.

Odchádzajúca premiérka Liz Trussová bude ešte v utorok o 9.00 h miestneho času (10.00 h SELČ) viesť zasadnutie vládneho kabinetu, píše Sky News. Neskôr ju v Buckinghamskom paláci ju prijme Karol III. Následne na stretnutie s kráľom príde i Sunak a o 11.35 h miestneho času má nový premiér vystúpiť s prejavom v sídle britského premiéra na Downing Street. Tento rozpis sa ešte môže meniť, píše Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok