VIDEO: Klimatickí aktivisti potreli figurínu Karola III. koláčom. Polícia zadržala niekoľko osôb

ta3 tasr
24.10.2022 15:54

Dvaja britskí klimatickí aktivisti v pondelok rozotreli čokoládový koláč na tvár figuríny kráľa Karola III. v londýnskom Múzeu voskových figurín Madame Tussaudovej. Polícia pre trestný čin poškodenia cudzej veci zadržala štyri osoby. Informuje o tom agentúra AFP.

VIDEO: Klimatickí aktivisti potreli figurínu Karola III. koláčom. Polícia zadržala niekoľko osôb
Twitter/Cameron Walker

Demonštranti zo zoskupenia Just Stop Oil žiadajú, aby britská vláda zastavila udeľovanie nových licencií a povolení týkajúcich sa ropy a plynu. "Sme tu, pretože sa snažíme chrániť naše slobody a práva, pretože chceme chrániť túto zelenú a príjemnú krajinu, ktorá je dedičstvom nás všetkých," povedali 20-ročná Eilidh McFaddenová a 29-ročný a Tom Johnson.

Metropolitná polícia na sociálnej sieti Twitter uviedla, že na incident, ku ktorému došlo okolo 10.50 h (11.50 SELČ), zareagovala rýchlo a dvoch aktivistov zatkla. Neskôr dodala, že v tejto súvislosti zadržala ďalšie dve osoby.

Ide už o 24. deň občianskej neposlušnosti skupiny Just Stop Oil. Klimatická zmena podľa nich predstavuje existenčnú krízu pre ľudstvo, a preto považujú svoje priame akcie za oprávnené.

Toto hnutie na seba upozornilo pred niekoľkými dňami, keď dve aktivistky vyliali na obraz Slnečnice od Vincenta van Gogha v britskej Národnej galérii v Londýne rajčinovú polievku z plechovky. Polícia ich zadržala a obvinila z vandalizmu. Van Goghov obraz chráni sklo, takže polievka ho nepoškodila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok