Aktivisti vyliali zemiakovú kašu na Monetov obraz, zámer bol protestovať proti fosílnym palivám

ta3 čtk
23.10.2022 20:44

Dvaja aktivisti vyliali v múzeu Barberini v nemeckom Postupime riedku zemiakovú kašu na obraz známeho francúzskeho maliara Claudea Moneta. Chceli tým protestovať proti využívaniu fosílnych palív. K činu sa prihlásila ekologická skupina Letzte Generation (Posledná generácia). Či akcia spôsobila nejaké trvalé škody na obraze, múzeum skúma, informovala agentúra AP.

Aktivisti vyliali zemiakovú kašu na Monetov obraz, zámer bol protestovať proti fosílnym palivám
twitter.com/AufstandLastGen

"Ak je potrebný obraz s rozliatou zemiakovou kašou alebo paradajkovou polievkou, aby si spoločnosť pripomenula, že používanie fosílnych palív nás všetkých zabíja, tak jej dajme zemiakovú kašu na obraze," uviedla skupina na twitteri. Po čine dvojica diskutovala s prizerajúcimi.

Na zverejnených záberoch sú vidieť muž a žena, ktorí na obraz vylievajú zemiakovú kašu a potom sa prilepia k stene, na ktorej je dielo zavesené. 

Podobný spôsob protestu zvolili ekologické aktivistky z hnutia Just Stop Oil (Zastavme ropu), ktoré v polovici októbra v londýnskej Národnej galérii vychrstli paradajkovú polievku na obraz Slnečnice holandského maliara Vincenta van Gogha.

Experti múzea ešte len vyhodnocujú, či na obraze vznikli nejaké škody. Plátno ale bolo zrejme chránené sklom.

Obraz, ktorý zasiahli aktivisti zemiakovou kašou, patrí do cyklu Les Meules (Kúpky sena) od majstra francúzskeho impresionizmu Claudea Moneta. Obraz z rovnakého cyklu sa v roku 2019 vydražil za v prepočte 101 miliónov eur. Múzeum uvádza, že má rozsiahlu zbierku francúzskeho impresionizmu, ktorá má stovku diel od dvoch desiatok autorov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok