Dušičky, Halloween či Día de los Muertos. Ako si uctievajú zosnulých vo svete?

ta3/NF
28.10.2022 06:00

Na Slovensku oslavujeme každý rok 1. novembra Sviatok všetkých svätých. Nasledujúci deň, teda 2. novembra, si pripomíname Pamiatku zosnulých, ľudovo nazývané aj Dušičky. Súčasťou tradície je návšteva cintorínov a pokladanie horiacich sviečok na hroby mŕtvych. Všetko prebieha v tichosti a pokore. Oslavy vo svete však zvyknú byť oveľa okázalejšie a veselšie. Ako si uctievajú mŕtvych v iných krajinách?

Dušičky, Halloween či Día de los Muertos. Ako si uctievajú zosnulých vo svete?
Profimedia

Halloween

Halloween je pohanský sviatok, ktorý vychádza z osláv Samhainu. Slávi sa v predvečer a v noci z 31. októbra na prvého novembra. Ten bol súčasťou starovekého keltského náboženstva vo Veľkej Británii a iných častiach Európy, informuje britský spravodajský web BBC. Koncom leta si Kelti mysleli, že hranica medzi naším svetom a svetom mŕtvych sa ako keby zmývala. To znamenalo, že po Zemi sa mohli potulovať zvláštne stvorenia s nadprirodzenými schopnosťami.

Kelti preto usporadúvali veľké oslavy, ktoré mali odstrašiť duchov. Neskôr, s príchodom kresťanstva, sa tento deň stal známym ako All Hallows' Eve (pozn.red. dnešný Halloween) - deň pred Sviatkom všetkých svätých 1. novembra.

Halloween dnes považujeme za americký sviatok, o čo sa pričinili írski prisťahovalci v USA v 19. storočí. Sviatok nabral na popularite počas 20. storočia, kedy sa k nemu pridali tradície ako vyrezávanie tekvice či "trick or treat" (pozn. red. deti navštevujú susedov v maskách a žiadajú sladkosti, inak pohrozia že vyvedú nečo zlé), ktoré sa stali aj súčasťou filmov a kníh.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok