Akcie v Hongkongu po zjazde komunistov prudko klesajú. Straty zaznamenali aj v pevninskej Číne

TA3 ČTK
24.10.2022 10:07

Akcie v Hongkongu po zjazde čínskych komunistov v pondelok prudko klesajú, hlavný index Hang Seng pred koncom obchodovania odpisoval zhruba sedem percent. Straty ale majú aj akcie v pevninskej Číne. Trh výpredajom reaguje na predpoklady, že doterajší prezident Si Ťin-pching a jeho nový tím budú v nadchádzajúcom funkčnom období preferovať ideológiu na úkor ekonomiky.

Index Hang Seng zhruba hodinu pred koncom obchodovania odpisoval 6,9 percenta na 15.091 bodov, a ocitol sa tak najnižšie za 13 rokov. Teda od globálnej finančnej krízy, po ktorej prišla celosvetová hospodárska recesia. Index CSI 300, ktorý sleduje obchodovanie na burzách v Šanghaji a Šen-čene, teda v pevninskej Číne, odpisoval 2,9 percenta na 3633 bodov.

Výrazné straty zaznamenali aj akcie firiem Alibaba Group Holding a Tencent Holdings, ktoré sa obchodujú aj v zahraničí. Strácali okolo desať percent, a výrazne dole tak stiahli aj čiastkový index akcií technologických firiem. Index akcií čínskych realitných firiem obchodovaných v Hongkongu odpisoval vyše desať percent a ocitol sa na rekordnom minime, uviedla agentúra Reuters.

Prezident Si Ťin-pching si na 20. zjazde komunistickej strany zaistil znovuzvolenie aj na tretie funkčné obdobie, čo je bezprecedentné. S tým trhy do určitej miery počítali, oveľa viac ich podľa analytikov znepokojuje, akými ľuďmi sa prezident obklopí.

Ako na realitný, tak aj na technologický sektor sa čínske úrady v poslednej dobe zameriavali najviac ako na odvetvia, ktoré je potrebné viac regulovať. Očakáva sa preto, že prezident by v nadchádzajúcom období mohol reguláciu ešte sprísniť, vzhľadom na to, akých ľudí má v novom tíme. Analytici v tejto súvislosti najviac skloňujú meno Li Čchiang, čo je stranícky líder zo Šanghaja. Ten sa pravdepodobne stane aj budúcim čínskym premiérom.

Slabší je aj kurz čínskeho jüanu - ten, ktorý sa obchoduje v kontinentálnej Číne, je voči doláru najnižšie za 15 rokov. Mimo územia Číny, kde sa s jüanmi smie obchodovať od roku 2011, čínska mena klesla na 7,2790 jüanu za dolár a je blízko historického minima.

Prepad na burzách v Hongkongu a v pevninskej Číne nepomohli zmierniť ani relatívne priaznivé dáta o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP). Tá ukázala, že čínska ekonomika v treťom štvrťroku vzrástla oproti predchádzajúcim trom mesiacom o 3,9 percenta, čo je viac, než sa čakalo. V druhom štvrťroku o 2,6 percenta klesla. V medziročnom porovnaní rast predstavoval aj 3,9 percenta oproti rastu o 0,4 percenta o štvrťrok skôr.

Napriek lepším výsledkom ohľadom rastu HDP za tretí štvrťrok teraz čínska ekonomika rastie najpomalšie za mnoho rokov. Zjazd komunistov podľa analytikov tiež ukázal, že Čína bude pokračovať v prísnych obmedzeniach, aby zastavila šírenie choroby Covid-19. Tie prispievajú k pomalšiemu rastu ekonomiky. Peking sa chce tiež zamerať na to, ako znížiť obrovský dlh v realitnom sektore.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok