Čínska ekonomika zrýchlila tempo rastu. HDP sa v treťom štvrťroku medziročne zvýšil o 3,9 percenta

TA3 ČTK
24.10.2022 08:04

Čínsky hrubý domáci produkt (HDP) sa v treťom štvrťroku medziročne zvýšil o 3,9 percenta, teda viac, než sa čakalo. Výhľad kalí hrozba globálnej recesie a opatrenia prijaté proti šíreniu koronavírusu. V druhom štvrťroku čínska ekonomika rástla pomalším tempom 0,4 percenta. Vyplýva to z údajov, ktoré v pondelok podľa agentúry Reuters zverejnil čínsky štatistický úrad.

Analytici opýtaní agentúrou Reuters očakávali v období od júla do septembra rast HDP o 3,4 percenta. V porovnaní s predchádzajúcim kvartálom HDP druhej najväčšej ekonomiky sveta vzrástlo o 3,9. Odborníci odhadovali tempo 3,5 percenta. V druhom štvrťroku čínska ekonomika medzikvartálne oslabila o 2,6 percenta.

Pôvodne mali byť údaje zverejnené 18. októbra, to bolo však nezvyčajne odložené až na dobu po zjazde komunistickej strany, ktorý sa konal minulý týždeň. Čínsky prezident Si Ťin-pching si na ňom zaistil bezprecedentné tretie funkčné obdobie na čele krajiny a predstavil riadiaci orgán zložený z lojálnych členov.

Tieto vymenovania "ukazujú, že Čína prechádza od ekonomického pragmatizmu k politickej ideológii", konštatoval Aleš Koutný zo spoločnosti Janus Henderson Investors. Napriek oživeniu sa čínska ekonomika stretáva s radom problémov doma aj v zahraničí. Čínska protipandemická stratégia nulovej tolerancie a problémy v kľúčovom sektore nehnuteľností zosilnili vonkajší tlak ukrajinskej krízy a spomalenie globálnej ekonomiky kvôli zvyšovaniu úrokových sadzieb centrálnymi bankami.

Podľa prieskumu agentúry Reuters rast Číny tento rok spomalí na 3,2 percenta. To je výrazne hlboko pod oficiálnym cieľom 5,5 percenta a bol by to jeden z najhorších výsledkov za takmer pol storočia.

Začiatkom tohto mesiaca Medzinárodný menový fond (MMF) znížil, oproti svojim projekciám zverejneným v júli, výhľad rastu Číny o 0,1 percentuálneho bodu na 3,2 percenta v tomto roku a o 0,2 percentuálneho bodu na 4,4 percenta v roku 2023.

Ratingová agentúra S&P Global Ratings vo svojej septembrovej správe uviedla, že čínska protipandemická politika nulovej tolerancie je väčšou hrozbou pre podnikový výhľad ako inflácia, ktorá v septembri medziročne vzrástla na 2,8 percenta. Opakujúce sa cykly epidémií a výluk zaťažujú krehkú spotrebu v krajine a prehlbujú jej realitnú krízu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok