Wallace telefonoval so Šojguom: Británia odmietla tvrdenia Moskvy o plánovanej eskalácii vojny na Ukrajine

ta3 tasr
23.10.2022 19:42

Britský minister obrany Ben Wallace v nedeľu v telefonáte so svojím ruským náprotivkom Sergejom Šojguom odmietol tvrdenia Moskvy, že západné krajiny napomáhajú plánovanej eskalácii vojny na Ukrajine. Informuje agentúra AFP.

Muži v brannom veku ušli z Ruska, armáda napriek tomu nabrala množstvo nových vojakov
AP

"Minister obrany tieto tvrdenia odmietol a varoval, že takéto obvinenia by nemali byť použité ako zámienka na väčšiu eskaláciu," uviedlo britské ministerstvo obrany vo vyhlásení, pričom poznamenalo, že o rozhovor požiadala Moskva.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že Šojgu telefonoval so svojím francúzskym náprotivkom Sébastienom Lecornuom.

"Bola prediskutovaná situácia na Ukrajine, ktorá má dlhodobú tendenciu k ďalšej nekontrolovateľnej eskalácii," uviedol rezort obrany vo vyhlásení. 

Zároveň dodal, že Šojgu počas telefonátu vyjadril obavy z ďalšej možnej provokácie zo strany Ukrajiny, ktorá by podľa neho mohla použiť tzv. špinavú bombu.

Neskôr ruské ministerstvo uviedlo, že Šojgu o zmienených obavách Moskvy v nedeľu hovoril aj so svojím tureckým kolegom Hulusim Akarom, britským ministrom obrany Wallaceom.

Ako píše agentúra Reuters, Rusko nezverejnilo nijaký dôkaz na podporu tvrdenia o použití tzv. špinavej bomby.

Ruský rezort obrany neskoro večer informoval aj o telefonáte Šojgua s americkým ministrom obrany Lloydom Austinom. Ministerstvo na sociálnej sieti uviedlo len to, že dvojica diskutovala o situácii na Ukrajine.

Šojgu telefonicky hovoril s Austinom aj v piatok. Obe strany potvrdili, že diskutovali o Ukrajine. Vtedy išlo o druhý telefonát Austina so Šojguom od februárového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. V máji Austin naliehal na Moskvu, aby zaviedla "okamžité prímerie".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok