EÚ podľa Orbána skončí ako Sovietsky zväz, označil ju za dobyvačnú ríšu, píše AP

ta3 čtk
23.10.2022 16:42

Maďarský premiér Viktor Orbán dnes pri príležitosti 66. výročia vypuknutia protisovietskeho povstania nepriamo prirovnal sovietske vojská, ktoré revoltu Maďarov v roku 1956 potlačili, k dnešným inštitúciám Európskej únie. Napísala to agentúra AP, podľa ktorej ministerský predseda naznačil, že EÚ, ktorá sa snaží obmedziť ústup demokracie v Maďarsku, skončí ako Sovietsky zväz.

"Neobťažujme sa tými, ktorí strieľajú na Maďarsko z tieňa alebo z bruselských výšin. Skončia tam, kde skončili ich predchodcovia," vyhlásil Orbán v prejave k vybranej skupine hostí v meste Zalaegerszeg na západe Maďarska, čím porušil tradíciu prednášať prejavy v deň výroku v Budapešti.

"Boli sme tu, keď nás napadla prvá dobyvačná ríša, a budeme tu, až sa zrúti tá posledná," povedal ďalej Orbán. "Budeme to znášať, keď budeme musieť, a budeme sa brániť, keď budeme môcť. Vytiahneme meče, keď bude príležitosť, a budeme odolávať, keď prídu dlhé roky útlaku," pokračoval premiér. "Sme víťazi, aj keď sme porazení," poznamenal Orbán.

Agentúra AP upozornila, že premiér nebol prítomný v metropole v deň jedného z najvýznamnejších maďarských sviatkov v čase, keď jeho konzervatívno-nacionalistická vláda čelí rastúcemu tlaku a pokračujúcim protestom učiteľov aj študentov. Pedagógovia požadujú vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky. Ďalší protest naplánovali na dnešok.

Maďarsko pod Orbánovým vedením tiež čelí hrozbe odobratia časti peňazí z únijných fondov kvôli obavám Bruselu z korupcie, nedostatkov v verejnom obstarávaní, v nezávislej práci vyšetrovacích či justičných orgánov alebo v riešení možných stretov záujmov v krajine. 

V snahe zachrániť časť financovania maďarský parlament nedávno schválil nové zákony proti korupcii. Krajine však stále hrozí, že príde o miliardy eur z únijných fondov kvôli porušovaniu demokratických postupov, píše AP.

Dnes si Maďarsko pripomína 66. výročie začiatku ľudového povstania proti sovietskej moci. Revolta vypukla po budapeštianskej demonštrácii z 23. októbra 1956, ktorej účastníci chceli vyjadriť solidaritu s vtedajšími zmenami v Poľsku. Pôvodne pokojná akcia v Budapešti prerástla v ničení symbolov komunizmu a nakoniec na zrážky s bezpečnostnými silami. Nepokoje, ktoré trvali do novembra, brutálne potlačila Sovietska armáda, zahynulo najmenej 3500 ľudí.

AP zároveň uviedla, že dnešná pripomienka výročia povstania prichádza v čase, keď sa susedná Ukrajina bráni ruskej vojenskej agresii. Orbán, ktorého mnohí považujú za najbližšieho spojenca ruského prezidenta Vladimíra Putina v Európskej únii, vystupoval proti uvaleniu sankcií na Moskvu, hoci nakoniec hlasoval za všetky balíky postihov.

Maďarsko ako jediné zo svojich susedov v strednej a východnej Európe odmietlo dodávať Ukrajine zbrane alebo umožniť ich prevoz cez svoje hranice. Orbán ale zároveň vyhlásil, že invázia Moskvy na Ukrajinu je "jasnou agresiou" a jeho vláda podporuje ukrajinskú územnú celistvosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok