Situácia na Ukrajine vedie k nekontrolovateľnej eskalácii, vyhlásil Šojgu. Obáva sa použitia špinavej bomby

ta3 čtk
23.10.2022 15:11

Ruský minister obrany Sergej Šojgu povedal v telefonickom rozhovore svojmu francúzskemu partnerovi Sébastienovi Lecornuovi, že situácia na Ukrajine smeruje k "nekontrolovateľnej eskalácii". Vyplýva to z vyjadrenia ruského rezortu obrany, podľa ktorého Šojgu tiež hovoril o obavách z toho, že by Ukrajina mohla v konflikte použiť takzvanú špinavú bombu.

šojgu
TASR/AP

Rusko neposkytlo žiadne dôkazy pre takéto tvrdenie, podotkla agentúra Reuters. Kyjev zatiaľ nereagoval.

"Jednali o situácii na Ukrajine, ktorá má stálu tendenciu k ďalšej nekontrolovanej eskalácii," uviedlo k rozhovoru medzi Šojgom a Lecornuom ruské ministerstvo obrany podľa agentúr TASS a Interfax. Šojgu svojmu francúzskemu náprotivkovi oznámil obavy z možných provokácií zo strany Ukrajiny s použitím "špinavej bomby", píšu ruské agentúry. Paríž sa zatiaľ k telefonátu nevyjadril.

Podľa neskoršieho oznámenia agentúry TASS ruský minister obrany svoje vyjadrenia ohľadom možnosti použitia špinavej bomby zo strany Ukrajiny zopakoval v telefonáte s tureckým ministrom obrany Hulusim Akarom. Ani Ankara zatiaľ neposkytla svoje informácie na telefonické rokovanie medzi ministrami.

Takzvaná špinavá bomba používa konvenčné výbušniny s prímesou rádioaktívneho materiálu, poznamenal Reuters. Ruské médiá už v marci s odvolaním sa na nemenovaný zdroj tvrdili, že Ukrajina tento typ bomby vyvíja, pričom ani vtedy neposkytla žiadne dôkazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok