Rusi to majú premyslené. Ich útoky majú Ukrajinu donútiť, aby investovala do infraštruktúry, nie protiofenzívy

ta3 čtk
23.10.2022 10:41

Ruské útoky majú za cieľ donútiť Ukrajinu, aby miesto do protiofenzívy investovala viac do ochrany infraštruktúry. Vo svojom pravidelnom hodnotení vojny na Ukrajine to uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Rusi to majú premyslené. Ich útoky majú Ukrajinu donútiť, aby investovala do infraštruktúry, nie protiofenzívy
TASR/AP

Ruské sily vykonali v sobotu 22. októbra masívne raketové útoky a útoky pomocou bezpilotných lietadiel, ktorých cieľom bolo poškodiť ukrajinskú energetickú infraštruktúru v deviatich oblastiach. Ako informoval ukrajinský generálny štáb, ruské sily podnikli 40 raketových útokov a vypálili 16 dronov Šáhed-136 iránskej výroby. Protivzdušná obrana zostrelila 20 striel s plochou dráhou letu a 11 útočných bezpilotných lietadiel.

"Je veľmi nepravdepodobné, že by pokračujúce ruské údery na ukrajinskú civilnú infraštruktúru podkopali ukrajinskú vôľu bojovať, ale budú pre Ukrajinu stále viac predstavovať ekonomickú a humanitárnu výzvu, aj vzhľadom na to, že teploty v krajine klesajú," uviedol inštitút.

Ruské útoky a ostreľovanie poškodili v uplynulých týždňoch asi 30 percent ukrajinskej energetickej infraštruktúry, čo viedlo k výpadkom elektriny nielen pri frontovej línii, ale v celej krajine. Výpadky prúdu v kombinácii s chladným zimným počasím a zničenými civilnými budovami túto zimu pravdepodobne zvýšia utrpenie ukrajinského civilného obyvateľstva, dodal ISW. Rusi podľa neho svojimi útokmi vytvárajú "humanitárnu tragédiu bez toho, aby zmysluplne menili situáciu na bojisku, a ruské výhovorky pre podobné údery sú čím ďalej tým slabšie".

Inštitút vo svojej správe zhodnotil aj ďalšie kroky Moskvy. Pripomenul, že ruské okupačné sily nariadili v sobotu násilnú "evakuáciu" civilistov z ukrajinského mesta Cherson. Oznámili, že "všetci obyvatelia Chersonu musia mesto okamžite opustiť", a dodali, že všetci civilisti a "odbory a ministerstvá civilnej správy sa musia presunúť na východný breh rieky Dneper". Za dôvod okupačná správa označila "napätú" situáciu na fronte, "zvýšené nebezpečenstvo masívneho ostreľovania mesta a hrozbu teroristických útokov".

Okupačná správa obyvateľov vyzvala, aby si so sebou vzali oblečenie, cennosti a dokumenty, čo naznačuje, že neočakáva skorý návrat Rusov či civilistov do západného Chersonu. Očakáva sa, že ruské sily mesto opustia a budú sa pravdepodobne snažiť vyľudniť časti oblastí, ktoré znovu ovládne Ukrajina, čo poškodí dlhodobú sociálnu a ekonomickú životaschopnosť južnej Ukrajiny, píše vo svojej správe americký inštitút.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok